Burácející motory, vůně benzínu a tisíce návštěvníků. Strakonická společnost ČZ slavila 100 let

16. září 2019 09:47

V nejedné garáži dodnes stojí červená dvěstěpadesátka s lesklou nádrží a logem ČZ. Světoznámý výrobce těchto strojů o víkendu ve svém výrobním areálu ve Strakonicích oslavil 100. výročí od založení.

Nechyběla unikátní výstava historických motorek. Přijelo ale i mnoho závodníků, kteří na legendárních Čézetách dobývali závodiště a okruhy po celém světě.

Na parkovišti byla k vidění unikátní kolekce motocyklů. „Na technické přejímce jsme přijali okolo 500 motocyklů od roku 1932 do roku 1997, což je v podstatě výrobní program podniku. Nejstarší je takzvaný kaktus, pak to pokračuje přes předválečné typy až k devadesátým letům,“ popsal Pavel Herda, předseda odborné komise výstavy.

Některé motocykly jsou podle něj už opravdu vzácností. „Jsou tu modely, kterých je v republice už třeba jen jeden nebo dva kusy. To mají sběratelé a ti si to opatrují. Nám se podařilo je požádat, aby je sem k výročí přivezli ukázat,“ dodal.

Čtěte také

Takzvané Čézety se celosvětově proslavily hlavně díky tomu, že byly lehké a spolehlivé. Ze závodníků na oslavy zavítali například Brad Lackey z USA nebo ikona tuzemského motokrosu Jaroslav Falta.

Svůj stroj na výstavu ale přijel ukázat třeba i chirurg Pavel Pafko. „Tohle je ČZ 125, béčko z roku 1946. Jako dítě jsem si vždycky přál mít motorku, nikdy jsme na to neměli, tak teď jsem si zrealizoval své dětské sny,“ řekl.

V rámci Dne otevřených dveří si návštěvníci také mohli prohlédnout jednotlivé výrobní haly podniku nebo sledovat motokrosovou show. Oslavy zakončilo slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií předváděcí výstavy.

Spustit audio

Související