Padesát historických automobilů jelo O 106 Jihočeským krajem z Tábora na Šumavu

28. duben 2019 06:45

Osmého ročníku orientačně vytrvalostního závodu O 106 Jihočeským krajem aneb 200 mil jihočeských se zúčastnilo padesát posádek. Historické vozy startovaly ze Žižkova náměstí v Táboře.

Na trati byl například legendární sporťák značky Škoda 110 R Coupé. „To auto má typický škodovácký projev, nicméně je tam speciální výfuk, který se montoval na soutěžní Škodovky v 70. a 80. letech. Nejen, že přidá maličko výkonu, ale také takový ten sportovnější švih,“ popsal ředitel závodu Marek Slabý.

Na start se kromě domácích Škodovek postavily i zahraniční značky automobilů. „Máme zajímavá vozidla z Anglie, takzvané lidové Jaguáry, několik Mercedesů v kabrioletu, vozidla Renault a podobně,“ vyjmenoval Marek Slabý.

Posádky tentokrát čekala cesta na Šumavu. Z Tábora vyrazily směrem na Milevsko, Blatnou a Strakonice, odtud pak do Volar, Prachatic a přes Týn nad Vltavou zpátky na Žižkovo náměstí v Táboře.

V tomto závodě neplatí, že vyhrává ten, kdo je nejrychlejší. „Je to skutečně vytrvalostní a orientační jízda. My chceme prostě podat výkon a donutit závodníky, aby se kochali jižními Čechami a aby se orientovali podle mapy nebo itineráře. Po cestě musí ještě splnit několik málo zákeřných úkolů,“ dodal Marek Slabý.

autor: Jan Kopřiva

Související