Zbaví se starých kousků ze skříně a výhodně získají nové. O swap v prachatické Kralově vile je zájem

10. květen 2023 08:57

Něco ušetřit, zbavit se starého oblečení a chovat se zodpovědně k životnímu prostředí. To je hlavním cílem lidí, kteří navštěvují takzvaný swap v Kralově vile v Prachaticích. Akci, při níž si účastníci vyměňují věci, pořádá několikrát do roka spolek Živá vila. A místní o ni mají zájem.

Kateřina Bártová přinesla na poslední swap kabát. „Kožený, pro hubenou krásnou slečnu. Nosila jsem ho v patnácti a pětadvacet let čekal, až se s ním zvládnu rozloučit. Teď doufám, že si ho nějaká kočka vezme, a já se jdu podívat, co tu mají ostatní,“ usmívá se.

Daniela přinesla červený kabát a také plánovala, že si něco odnese. „Hadrů není nikdy dost, na to my ženy jsme. Já jsem teď na mateřské, takže si nemůžu dovolit kupovat úplně nové oblečení a tady už jsem pár pěkných kousků ulovila,“ říká.

Swap se v Kralově vile koná několikrát do roka. „My si vždycky děláme s kamarádkou srandu, že si potřebujeme navzájem vyměnit oblečení, takže to děláme takhle veřejně. Hlavním důvodem je ale to, že nerady nakupujeme nové oblečení a chceme spíš recyklovat, abychom také trochu pomohly přírodě, životnímu prostředí, aby se oblečení jen nevyhazovalo,“ popisuje organizátorka Barbora Koritenská, předsedkyně spolku Živá vila.

Na swap ale není možné přinést několik pytlů oblečení, organizátoři mají podmínky. „Chceme, aby lidé nosili maximálně deset kusů. Přebytky dáváme na charitu, případně do kontejnerů na oblečení, ale ty opravdu pěkné kusy, které se zrovna neprodají, schováme do dalšího swapu, protože víme, že příště si je někdo vezme,“ doplňuje Barbora Koritenská. Další swap se v Kralově vile v Prachaticích uskuteční v létě.

Spustit audio

Související