Než si pořídíte nový kousek do šatníku, položte si tři otázky, radí stylistka

1. březen 2023

Julia Silajdžić je personální stylistkou. Svým klientkám radí s oblékáním, třídí jim šatníky a pomáhá najít vlastní styl. Při prvním setkání nechá nanosit všechny věci do jedné místnosti, včetně bot, kabelek a doplňků. To umožní získat nadhled a zbavit se zbytečností.

„Postupně bereme každou věc do ruky a ptám se klientky, kdy ji oblékla naposledy, jestli s ní dokáže sestavit nějaký outfit, jestli s ní má spojené nějaké pocity. Tímto způsobem hodně věcí vyřadíme, některé upravujeme, něco se posílá na charitu,“ líčí Julia Silajdžić.

Žádnou roli přitom podle ní nehraje to, jak se obléká ona sama. „Já neoblékám svoje klientky tak, jak se oblékám já, rozhodně jim nenutím svůj styl. My se společně snažíme najít jejich styl, co ony mají rády, co třeba chtějí změnit,“ vysvětluje.

Julia Silajdžić tvrdí, že žena by na sobě měla mít vždy alespoň pět doplňků. „Sestavování outfitu je jako vaření. Když jídlo zapomenete osolit, není to ono. To samé platí o doplňcích. Když se hezky oblečete, sluší vám to, ale nepřidáte nakonec doplňky, nemá to šťávu. Pět není tak velký počet, když započteme náušnice, náhrdelník, pásek, klobouk, kabelku, sluneční brýle, prstýnky,“ říká.

Ženy podle ní často zapomínají na pásek. „Džíny by se měly nosit s páskem, je tam pro ně vyloženě místo. Také vždycky všem ženám radím, aby si pořídily alespoň jednu brož, protože to je takový ten doplněk, který vám nevadí na těle. Jinak mám moc ráda prstýnky a náramky,“ dodává.

Češky se bojí barev i komentářů okolí

Julia Silajdžić pochází z Ukrajiny, ale v Česku žije už dvacet let. Ukrajinské ženy rozezná od Češek na ulici na první pohled. „V naší ukrajinské mentalitě je velmi důležité, jak se cítíme v oblečení. Není nám jedno, co máme na sobě. Když to přeženu, i se smetím půjdeme v podpatcích. Myslím, že u Češek tohle vůbec neplatí. U svých klientek vidím, že české ženy až po třicítce, čtyřicítce začínají nad oblečením přemýšlet,“ popisuje.

České ženy se podle stylistky často bojí barev. „Je velká škoda, že je tady tak rozšířený trend černé, šedé a béžové. Ženy se bojí do toho zapojit jakoukoliv barvu, vlastně ani nevědí, jak to nakombinovat. Často slyším komentář typu: Je to na mě moc, v tom nepůjdu,“ vypráví.

Julie Silajdžić je zastánkyní toho, aby se nakupovalo méně věcí, které se pak v různých kombinacích uplatní při různých příležitostech. „Nemělo by se škatulkovat, že tyhle šaty jsem měla na jedné svatbě, tak už je jinam nevezmu, že tahle sukně je jenom pracovní. To nás zahání do situace, že vlastně nemáme co na sebe. Přitom můžeme věci různě mixovat, nemusíme kupovat pořád nové,“ připomíná.

Čtěte také

„Oblečení je v současnosti strašně moc, lidé nakupují bezmyšlenkovitě a pak v šatnících nacházím spousty věcí s cedulkami, protože je ani nestíhají vynosit. Je to jenom taková ta impulzivní, malá radost z nákupu, ale vlastně už to není radost z nošení a vytváření různých kombinací,“ doplňuje.

Než si pořídíme nový kousek do šatníku, měli bychom si podle ní položit tři otázky. „Zaprvé, jestli si teď umím představit nějaké outfity, které s tou věcí vytvořím. Zadruhé, jestli se v tom oblečení vidím i za dva roky. Zatřetí, z jakého je materiálu, jestli je tam nějaká přidaná hodnota jako vlna, bavlna a podobně. Kupovat plast nemá smysl, ten na sebe mockrát nevezmete, protože je prostě nepříjemný,“ vysvětluje.

„Nejdůležitější je ale nebát se vynést to, co se vám líbí. Vidím často u svých klientek, že se jim líbí něco úplně jiného, než co nosí. Oblékají se tak, aby zapadly, aby moc nevyčnívaly, bojí se nějakých komentářů od kolegyň v práci, manžela, kamarádek, a to je hrozná škoda,“ uzavírá Julia Silajdžić.

Celý rozhovor se stylistkou Julií Silajdžić si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Dále vás pořad zavede na výstavu děl mistrů renesance a nabídne tipy pro dobrou pohodu a zdraví.

Spustit audio

Související