Ošacovací středisko v Budějovicích shání před zimou hlavně pánské oblečení, ale i deky a spacáky

8. říjen 2022 14:58

Pokud třídíte oblečení a narazíte na zimní, které už neužijete, víme, kam s ním. Rádi za něj budou třeba v ošacovacím středisku Českého červeného kříže v Českých Budějovicích. Pomůžete tak sociálně slabším i lidem bez domova.

„Když potřebuju něco, tak tady mi vyhoví. Já jsem na ulici, takže čisté oblečení pomůže. Na charitě se člověk osprchuje, převleče, fakt klobouk dolů, že něco takového existuje,“ říká pan Stanislav, který dochází do ošacovacího střediska pravidelně.

Chvíli po něm dorazila paní Kristýna s kočárkem. „Jsem tady pro ošacení pro děti, hlavně nějaké zimní věci a spodní prádlo jsou potřeba, tak jednou za čas takhle přijdu,“ popisuje.

Oblečení můžou lidé vyzvedávat na základě potvrzení sociální potřebnosti z Úřadu práce. Středisko je závislé na dárcích, kteří přinášejí věci, které už sami nepotřebují. Největší poptávka je aktuálně podle Romany Jelínkové z Českého červeného kříže po pánském oblečení. „Hlavně bychom potřebovali pánské mikiny, tepláky, boty, bundy, čepice, rukavice i spodní prádlo a ponožky,“ vyjmenovává.

Velký zájem o oblečení očekávají i s příchodem zimy. „Mám tady takovou hromádku připravenou na zimu. Může tam být tak dvacet párů bot, ale já si myslím, že budeme potřebovat sto. Jsou tam kabáty, zimní bundy i vaťáky, ty se také hodí,“ ukazuje Romana Jelínková.

Čtěte také

Ve středisku si kromě oblečení pro děti i dospělé můžou lidé brát také deky, povlečení a vybavení. „Zvlášť máme uložené ložní věci a na požádání je vydáváme, také máme nádobí,“ potvrzuje dobrovolnice Jana Koldová.

Lidé můžou nosit nepotřebné oblečení, hračky i třeba kočárky. Jedinou podmínkou je, aby věci nebyly příliš rozměrné a byly v dobrém stavu. „Chtěla bych poprosit, aby to oblečení opravdu bylo v pořádku, protože i znevýhodnění občané mají svoji důstojnost. Nechceme jim dávat roztrhané špinavé věci,“ apeluje Blanka Černá z vedení českobudějovického Českého červeného kříže.

Pokud lidé chtějí pomoci potřebným, měli by věci přinášet rovnou do ošacovacího střediska, ne do kontejnerů na textil.

Na množství darovaného oblečení se podle Blanky Černé podepisuje i současná krize. „Do roku 2019 bylo oblečení opravdu hodně a i jeho kvalita byla trochu jiná. Teď je přesně vidět, že lidé oblečení nevyměňují tak často, zůstává jim asi ve skříni déle a přináší i menší množství,“ dodává.

Ošacovací středisko Českého červeného kříže v ulici Husova v centru Českých Budějovic je otevřené od pondělí do středy. Potřebným jsou vyhrazené úterky, tehdy si můžou pro oblečení přicházet od 8 do 15ti hodin.

Spustit audio

Související