Nastavte si stopky a uklízejte deset minut, to pro začátek k vytřídění věcí stačí, radí propagátorka minimalismu

10. březen 2023

Co jste nevzali rok na sebe, vyhoďte, slýcháme někdy v pořadech pro ženy. Odpovídalo by to asi minimalismu v našich domácnostech, což je téma, o kterém učí a které praktikuje Marcela Janská. Jak ale sama přiznává, bezhlavé vyhazování věcí není cílem.

Cílem domácího minimalismu by měla být spíš udržitelnost, jakési osvobození se od lpění na předmětech a také trénování naší schopnosti volit mezi tím, co potřebujeme a co už ne.

Jarní úklid ve skříni nebo špajzu může být podle Marcely Janské i skvělou příležitostí vyčistit si hlavu. „V minimalismu je to velice propojené. To není jenom o nepoužívaném pekáči nebo nenošených šatech, ale i o naší osobnosti, našich přáních, strachu, o tom, co nám dělá, nebo nedělá dobře,“ říká žena, která si nad vyklízeným šuplíkem uvědomila, že skrze něj poznává sebe.

Jarní úklid nám nastavuje zrcadlo. „Proč něco děláme, proč si pořád tyhle věci kupujeme, proč si je bereme od druhých. To už nám něco ukáže,“ vysvětluje Marcela Janská.

Lpění na věcech a rostoucí nutnost jejich vytřídění nás ale může i stresovat. Co když se nám do takového gruntování vůbec nechce? „To bývá velmi časté. Vypadá to jako obrovský úkol, představujeme si celý dům a že to bude trvat roky. Ale můžeme začít tím, že si nastavíme stopky na deset minut a podíváme se na zoubek třeba jen věcem na věšáku v předsíni,“ radí Marcela Janská a zdůrazňuje postupné, drobné krůčky a to, jak dobře nám udělá každý splněný dílčí cíl.   

Čtěte také

Minimalistka slibuje závěrečnou úlevu. „Ta se nakonec vždycky dostaví. Někdo namítne: To je hrozný, to nikdy nebude hotový, to se bude muset pořád opakovat. A já říkám: Ano, ale to je cesta. Nežijeme v zakonzervovaném světě, věci přicházejí a je potřeba, aby některé i odcházely,“ komentuje.

Kromě předmětů, jež nás obklopují, se měníme i my. Mění se okolnosti, v jakých žijeme, mění se naše vztahy, rostou děti, pořizujeme si zvířata. „Pořádek není o tom držet statický byt, kde se nesmí nic pohnout, kde je všechno sterilní. Naopak. To, že domácnost dokážeme přizpůsobovat situaci, nám dodá sebevědomí, že jsme flexibilní,“ říká Marcela Janská. „Věci nemají být jen zakonzervovanou minulostí, kde už nejsme,“ dodává.

Minimalismus se podle ní dá aplikovat i na vztahy. „Některé vztahy chceme pěstovat, jiné třeba ne. A právě věci a naše aktivity způsobují, že nemáme čas ani energii o vztahy pečovat, zajet k někomu jen tak na návštěvu. Protože máme každý den něco, o víkendu uklízíme a potřebujeme toho strašně moc stihnout. To je projev toho, že věci nám opravdu zabírají v životě místo a uzurpují si naši péči a čas,“ uzavírá.

A jak doma věci ukládat, aby ty denně používané byly opravdu po ruce? Máme se zbavovat předmětů, ke kterým máme citovou vazbu? Co s hračkami, kvůli kterým praská ve švech dětský pokojíček? Celý rozhovor s minimalistkou Marcelou Janskou o úklidu ve skříni i v hlavě si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.