Třísek jsem měla hrozně moc, říká Holka s dílnou Eva Havlová. Dokazuje, že truhlařina není jen pro muže

10. srpen 2023

„Holka s dílnou.“ Tenhle bonmot kapely Chinaski si pro své podnikání vypůjčila Jihočeška Eva Havlová. Má stejnojmennou truhlárnu v Českých Budějovicích. K profesionální práci se dřevem se poprvé dostala na Novém Zélandu, v Čechách kromě vysoké školy ekonomické absolvovala i rekvalifikační kurz právě v oboru truhlář. Poté, co získala zkušenosti z malých dílen i velkých firem, založila si dílnu vlastní.

Po vzoru písničky Kutil je z ní teď tedy Holka s dílnou. „Chinaski jsem jako mladá hodně poslouchala, ale to spojení jsem si zprvu vůbec neuvědomila. Jsem holka, mám dílnu, tak jsem si řekla, že budu jednoduše Holka s dílnou. Až vzápětí mi došlo, že to je jako v té písničce, akorát tam jde o holku sdílnou,“ vysvětluje rovněž sdílně.

Kromě muziky od kapely Chinaski se v dětství Evě Havlové vryly pod kůži i třísky. „Třísek jsem měla hrozně moc. Pomáhala jsem totiž taťkovi, když kácel a prořezával stromy, takže se dřevem jsem se setkávala už od malička,“ vzpomíná.

Evin vztah k tomuto přírodnímu materiálu a jeho vůni posiluje i její bratr, který je arboristou a ve volných chvílích vyřezává dřevěné sochy. Teď se navíc rýsuje vzájemná spolupráce. „Mám v plánu přes bráchu kupovat dřevo ze stromů, které pokácí. Ale je to trošku běh na dlouhou trať, protože to dřevo se nedá hned použít, musí nejprve vyschnout,“ prozrazuje.

Každopádně představa, že někdo bude mít v ložnici postel třeba z vlastní třešně, se zamlouvá i Evě. „Mně by se to líbilo tak, že brácha někde porazí strom, já budu přesně vědět, z jaké lokality je. Nechám si ho nařezat, uskladním ho a zákazníci si budou moct vybrat, ze kterého stromu si nechají svůj nábytek vyrobit. A bude to české, lokální dřevo s příběhem,“ líčí Eva Havlová.

Čtěte také

První věcí, kterou sama vyrobila, byly velké regály pro muže, který z nich dnes prodává krystaly. „Hned potom jsem mu vyráběla dubový ponk,“ dodává k první zakázce Holka s dílnou.

Ponk je těžká věc, dubové dřevo samo o sobě také. Eva Havlová si na těžké kusy musí umět zajít. „Vždycky to dělám tak, abych vše skládala z menších částí a potom se dopracovala k výsledku. A pokud je to opravdu těžké na manipulaci, tak volám kamarády,“ usmívá se.

V textu písničky Kutil se mimo jiné zpívá, že „práce je moje hobby“. To platí i pro Evu Havlovou. Z rozhlasu se už těší zpátky do vlastní dílny, kde teď voní olšové dřevo. „Je to olše, která byla nakažená nějakou plísní, takže to dřevo má trošičku jinou barvu, je nádherné. No, a teď se tedy zabývám tím, že z něho dělám pult do farmářské bioprodejny,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Evou Havlovou neboli Holkou s dílnou si poslechněte online.

Spustit audio

Související