O svátcích jezte klidně všechno, ale v menším množství, doporučuje odbornice na výživu
Sváteční dny jsou v Česku často spojené s vybranými pokrmy. Třeba v listopadu se tradičně na stolech objevuje svatomartinská husa. Jak ale takové jídlo působí na náš organismus? Podle biochemičky a odbornice na výživu Michaely Bebové platí jednoduché pravidlo – přistupovat ke všemu s mírou.
„Jedno pěkné pořekadlo říká, že nezáleží na tom, co jíš jeden v roce. Záleží na tom, co jíš těch zbylých 364 dní. Pokud jsme zdraví a dáme si jednou za měsíc takhle těžké jídlo, tak nám to nic neudělá. Když ale takovou stravu jíme pravidelně, organismus to ovlivní, a ne úplně pozitivně,“ říká Michaela Bebová.
K vánočním svátkům v Česku tradičně patří cukroví a štědrovečerní tabule v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem. Zakázat si konzumaci takových jídel ale podle odbornice na výživu také není dobré. „Žádný extrém není správný, vždycky to skončí špatně,“ upozorňuje.
„Ale neřízeně ujet a potom v lednu bědovat, to je také chyba. Královnou každého jídla je střídmost. Dám si klidně všechno, ale dám si toho prostě míň. Cukroví můžu třeba zakomponovat do denního plánu jídel a dát si ho k svačině,“ doporučuje.
Nejčastější chybou podle ní je, že se lidé o svátcích vzdají všeho pohybu. „Když zrovna jíme více cukroví, k tomu si dáme smaženého kapra a pak ještě třeba pečenou kachnu, je dobré to neutralizovat pohybem a čerstvým vzduchem,“ dodává specialistka na procesy v těle.
Celý rozhovor s odbornicí na výživu Michaelou Bebovou si poslechněte online.
Související
-
Co pít při běhu? Lák z okurek! Podle experta na sportovní výživu se jeví jako velmi slibný „doplněk“
Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout. Tak se jmenuje knížka, v níž Aleš Dvořák kombinuje beletrii se zkušenostmi amatérského sportovce, ale i profesionálního vědce.
-
Šlechta si na vepřové nepotrpěla, ale k jihočeskému venkovu zabijačky odedávna patří, líčí etnograf
Svátkem na každé jihočeské vesnici byla a dodnes je zabijačka. V dobách bez lednic a mrazáků ale vypadala trochu jinak. Využívalo se jiných způsobů uchovávání masa.
-
Jablko v tabletce i jedlém obalu, který prodlouží trvanlivost. Vědci řeší, jak lépe využít potraviny
Lidí na planetě přibývá a nastupující generace přemýšlí o tom, jak se uživí. Přitom je spočítáno, že na světě se nespotřebuje 30 až 50 procent z produkce potravin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.