Se žaludečními potížemi, vředy a pálením žáhy může pomoci několik přírodních léků

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Heřmánek, med, léčivé bylinky, heřmánkový čaj. Ilustrační foto

Před lidstvem stojí mnoho výzev. Jednou z nich je odolnost bakterií na antibiotika, která přivodí řadu vážných problémů. Příkladem budiž Helicobacter pylori, s nímž se v průběhu života setká až polovina populace.

Tato bakterie stojí za celou řadou žaludečních potíží. Kromě křečí v břiše a pálení žáhy může přivodit peptické vředy, zánět či dokonce rakovinu žaludku. Léčba této infekce vyžaduje kombinaci tří antibiotik.

Vzhledem k tomu, že se míra odolnosti na běžně používaná antibiotika zvyšuje o jedno procento za rok, možnosti léčby této infekce se budou minimalizovat, až nezůstanou žádné – upozorňuje francouzský mikrobiolog Francis Megraud. Tím se pravděpodobně budou zvyšovat počty lidí s vážným onemocněním žaludku, ať už se to týká žaludečních vředů či rakoviny.

Bakterii zničil černý kmín a med

Přes tyto neradostné vyhlídky nás optimismem naplňují objevy jednoduchých a účinných přírodních  řešení. Ukázalo se, že účinnou směsí pro potírání Helicobactera jsou brokolicové klíčky, probiotika a černý kmín.

Studie, která kombinovala černý kmín s medem, přinesla úlevu u každého druhého pacienta. Účastníci konzumovali lžičku směsi třikrát denně po jídle po dobu dvou týdnů. Negativní test na Helicobactera pak mělo 57 procent pacientů. I když se nepodařilo vymýtit bakterii u všech zúčastněných, kúra mírnila symptomy dyspepsie a dalších potíží, které Helicobacter přináší.

Léky na pálení žáhy přináší rizika

Další výzvou jsou léky na reflux jícnu. Snižují množství kyseliny produkované v žaludku, to ale může vyvolat bludný kruh, protože tato kyselina je nezbytná pro trávení a ochranu organismu před bakteriemi, viry a dalšími mikroby. V minulosti byly navíc léky spojovány s různými problémy, studie publikovaná roku 2016 ukazuje, že zvyšují riziko demence až o 44 procent. Předchozí verze léků, takzvaná antihistaminika zvyšují riziko kognitivní nedostatečnosti až o 242 procent.

Léky na pálení žáhy patří mezi nejběžněji užívané na světě, prodá se jich za 13 miliard dolarů a celosvětově se předepíše na 113 miliónu receptů. Mezi další s nimi spojované obavy patří riziko chronické ledvinové nedostatečnosti, při užívání delším než sedm let zvyšují riziko zlomenin, negativně ovlivňují mikrobiom a také se hovoří o zvýšeném riziku infarktu.

Mezi úžasné přírodní léčivé prostředky na vředy a žaludeční potíže patří lékořice. Ta zlepšuje stav ochranné výstelky střev, chrání je před kyselinou, aniž by snižovala její produkci, která je žádoucí. Několik studií prokázalo, že lékořice je při léčení žaludečních vředů stejně efektivní jako léky.

Rudolf Fritz Weiss, autorita mezi lékaři užívajícími fytoterapii, nedá dopustit na heřmánek. Podle něj řeší všechny potíže spojené s vředy, tedy křeče, zánět a tvorbu vředů. Chrání před vředy jemnou konejšivou silou a také ochraňuje povlak trávicího traktu. Obsahuje látku, která potlačuje Helicobaktera.

Jedny z nejstarších pokusů bojovat s vředy se zaměřovaly na zelnou šťávu. Už v roce 1949 se ukázalo, že čerstvá šťáva ze zelí zbavila pacienty vředů pozoruhodně rychle. Další studie následně prokázaly efektivitu zelné šťávy, která obsahuje hodně glutaminu. Sám glutamin totiž zcela vyléčil 22 z 24 lidí během pouhých čtyř týdnů.

Mezi další přírodní pomocníky patří i všemocný kurkumin. Lidé, kteří ho užívali, pocítili významnou úlevu od symptomů spojovaných s vředy. Dále můžeme zmínit také užitečný zinek, aloe veru, kopřivu, mátu a zázvor.

V neposlední řadě jako zcela obyčejné a dostupné léčivo působí obyčejná voda. Naředí obsah žaludečních šťáv, a tím uleví od symptomů mnohem rychleji než léky, které působí po 50 až 175 minutách. A tak pokud trpíme nějakou z forem žaludečních potíží, máme jasné doklady o tom, že přírodně a přirozeně můžeme najít efektivní řešení.

Zároveň je třeba si uvědomit, že samotné využívání léčivých potravin mnohdy nestačí, je nutné přestat konzumovat ty, které problémy zhoršují. Je potřeba nepít alkohol, nekouřit, snížit spotřebu cukru, soli a kávy. Také je dobré řešit potravinové alergie a eliminovat mléko. I když mezi lidmi převažuje populární názor, že mléko tiší vřed, fakt je ten, že čím více mléka pijete, tím máte větší šanci vředy získat. Závažnou kontraindikací je také užívání aspirinu.

Spustit audio

Odebírat podcast

Související