S půdou zacházíme neurvale a vymstí se nám to, říká půdní mikrobiolog Miloslav Šimek

7. leden 2020

Vědec Miloslav Šimek se narodil v jihočeských Dačicích, poté bydlel na Moravě a nakonec se přestěhoval s manželkou do Českých Budějovic. Zde působí jako půdní mikrobiolog na Biologickém centru Akademie věd.

Půdním mikroorganismům poprvé věnoval větší pozornost, když připravoval diplomovou práci na vysoké škole zemědělské. „Po ukončení školy jsem dva roky pracoval jako agronom a potom jsem dostal nabídku k dalšímu studiu. Do Českých Budějovic jsme se pak přestěhovali právě kvůli mé specializaci,“ dodává.

Když má Miloslav Šimek hovořit o stavu našich půd, neubrání se výstrahám. „Naše půdy jako celek nejsou v dobrém stavu. Nebál bych se říct, že s nimi zacházíme neurvale,“ popisuje.

Čtěte také

„Velká část půd není dobře obhospodařována, nepečuje se o ně, pouze je využíváme k produkci zemědělských produktů, aniž bychom se příliš zamýšleli nad tím, co bude za deset, dvacet, třicet let,“ dodává.

Půdy se podle něj blíží maximu svých možností a může dojít k náhlému zlomu. „To znamená, že půdy prostě přestanou fungovat tak, jak potřebujeme. K tomu bych přidal ještě jednu věc – nejde přece jenom o produkci komodit, ale půdy mají nezastupitelné místo v celém ekosystému, v krajině,“ zdůrazňuje.

Miloslav Šimek varuje, že nezmění-li se naše chování a péče, půda ztratí svoje základní funkce, například čištění vody. „Nerad se připojuji ke katastrofickým vizím, ale jako odborník, který s půdou pracuje téměř čtyřicet let, vidím, jak se kvalita zhoršuje. Půdy mají velkou schopnost odolávat negativním jevům, ale není to nekonečné,“ doplňuje.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio

Související