Rytíři oblak, Sestřelen nebo Nebeští jezdci s Taxmeny z trocnovského vystoupení pod širým nebem

8. květen 2023

Pokud jde o výběr vhodného koncertu a kapely pro den, který je oslavou konce druhé světové války, nemůže být lepší volba než legendární česká country kapela Taxmeni. Tu založil před 53 roky Jaroslav Čvančara pocházející ze známé filmařské rodiny, muž několika profesí – historik, spisovatel a hudebník, hráč na pětistrunné banjo.

Zpočátku byli Krajánci, jak zněl jejich první název, ovlivněni hudební Amerikou a žánrovou směsicí country, folku a bluegrassu, s níž uspěli i v celostátním finále Porty. Postupně si však Taxmeni vytvořili specifickou stylovou tvář až směrem k takzvanému military country z vlastní autorské tvorby i s písničkami, které jsou poctou československým vojákům bojujícím v druhé světové válce.

A z tohoto repertoáru Taxmenů čerpáme ve speciálních Koncertních ozvěnách od Tří lvů. Taxmeni s velkým úspěchem zahráli v českobudějovickém rozhlasovém studiovém sále právě v květnu před devíti roky (a k tomuto koncertu jsme se už několikrát vrátili), ale tentokrát pro vás máme v premiéře připraven tematický výběr z vystoupení na nultém ročníku už dále se bohužel nerozvíjejícího jihočeského festivalu Potlach u Jana Žižky z Trocnova v červnu roku 2008.

Na trocnovském pódiu se tehdy pod širým nebem představili vedle kapelníka a banjisty Jaroslava Čvančary zpěvák impozantního basbarytonu Vráťa Vyskočil, baskytarista Pavel Kaiser, kytarista Milan Krištov, klávesista Jindřich Vrbenský, kytarista a zpěvák Karel Mrkvička a bubeník Luděk Kodrle. Bohužel, Milan Krištov a Karel Mrkvička už odešli mezitím kamsi výš.

Tehdy kromě jiných písní zahráli Taxmeni songy Nad námi vlajka hvězdnatá, Sestřelen, Rytíři oblak nebo Nebeští jezdci.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související