Rysům se na Šumavě a v Bavorském lese daří. Jejich populace stále roste

11. březen 2020 08:34

Národní parky Šumava a Bavorský les obývá 107 samostatných rysů. Prokázala to doposud nejpodrobnější a nejpřesnější studie odborníků z projektu 3Lynx.

Vědci sledovali rysí populaci od začátku května 2017 do konce dubna 2018, a to na území o rozloze 13 tisíc kilometrů čtverečních. Přibližně třetina rysů jsou novopečené matky doprovázené koťaty.

„Na sledovaném území vznikla síť fotopastí, které zaznamenávají výskyt rysa ostrovida,“ vysvětlila koordinátorka projektu 3Lynx Simona Poláková z ministerstva životního prostředí. Do monitoringu se zapojilo devět institucí z České republiky, Německa a Rakouska.

Čtěte také

Členové výzkumného týmu zaznamenali podle zooložky Elisy Belotti ze správy šumavského parku nárůst hustoty samostatných jedinců rysa na Šumavě. Jde o nejméně rok stará zvířata, pohybující se bez matky. To by mohlo naznačovat mírně pozitivní trend v celé populaci.

Situace rysích rodin v národních parcích se přitom nezměnila. Z toho vyplývá, že spíš přibyla mladá zvířata narozená mimo území národních parků, která si hledají teritorium.

Dalším náznakem pozitivního vývoje populace je lokální šíření rysa na bavorské straně Šumavy. Oproti roku 2013, kdy odborníci v rámci projektu Trans-Lynx zaznamenali 63 samostatných rysů na území 7 700 kilometrů čtverečních, se jedná o nárůst přímo úměrný rozsahu monitorovaného území.

Spustit audio

Související