Svázat si vlastní knihu pomocí starých knihařských strojů můžete v Knihodělně na strakonickém hradě

31. květen 2024 14:07

Knihařské stroje, lisy nebo mosazná tlačítka na ruční zlacení si lidé můžou prohlédnout, ale i vyzkoušet v Knihodělně ve Strakonicích. Nový prostor zaměřený na ruční vazbu knih otevřela na třetím hradním nádvoří Šmidingerova knihovna. Celé vybavení včetně cenných knih dodal do expozice uznávaný umělecký knihař a pedagog Bedřich Zákostelecký.

„Sem se nasadí svěráky s písmem, nahřeje se to a takhle se to zataví do toho materiálu,“ ukazuje umělecký knihař Bedřich Zákostelecký, jak funguje zlatička. „To jsou mezi knihaři nejoblíbenější lisy. Vidíte, že jsou to masivní stroje, které slouží dodnes,“ dodává.

Ve strakonické Knihodělně návštěvníci uvidí celou malou pracovnu knihvazače. „Jsou tady vitríny se stovkami tlačítek, kterými se zlatilo ručně. Nejprve se to tlačítko musí nahřát nad kahanem, teplota se zkouší prsty, jako když babičky zkoušely žehličku, a když je to správně nahřáté, tak se to zataví. Máme tu i plné kazety písma, které se používá na zlacení,“ popisuje Bedřich Zákostelecký.

V pracovně nesmí chybět stůl. „Měl by být vyšší, než jsou pracovní stoly kancelářské, protože většina práce se dělá ve stoje,“ komentuje knihař.

Do expozice nashromáždil svěráky na ruční zlacení či různé druhy kahanů, přidal i svůj penál s mosazným knihařským nářadím z konce 19. století. „To jsem používal, když jsem ještě jezdil učit na fakultu v Plzni,“ usmívá se.

Čtěte také

Návštěvníci zároveň uvidí, že knihař někdy také udělá chybu. Na hřbetu jedné knihy je místo Karel Čapek uvedeno Čaqek. „Chvátal jsem do školy, tak jsem tam místo Čapek vyzlatil Čaqek. To jsou začátečnické chyby, kdy se plete p a q, d a b,“ přiznává Bedřich Zákostelecký.

Ve strakonické Knihodělně si zájemci sami budou moci vyzkoušet vázání knih. „Budou se tady učit základy rukodělné knižní vazby. V těch začátcích se to naučíme dělat bez strojů, aby lidé pak doma sami zvládli opravy knih a podobně,“ potvrzuje knihař.

Podle vedoucího Víta Groesla bude Knihodělna otevřena pravidelně. „Máme otevírací dobu od středy do neděle, vyjma několika víkendů během sezony, kdy jsou naplánované workshopy. Budeme vypisovat i komentované prohlídky. Za těmi věcmi jsou totiž často příběhy, které stojí za to odvyprávět,“ říká. Nejbližší komentované prohlídky budou už v červnu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související