Cyklostezka podél relaxačního areálu u sídliště Vltava v Českých Budějovicích už vede jinudy. Bude se také stavět parkoviště

31. květen 2024 16:42

Po nové trase vede část cyklostezky mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Budějovická radnice nechala vybudovat přeložku kolem sportovního a relaxačního areálu u sídliště Vltava. Tím chce předejít riziku střetů cyklistů s chodci a návštěvníky odpočinkové zóny.

Sportovně-relaxační areál na levém břehu řeky Vltavy otevřela českobudějovická radnice loni v létě. Pro některé obyvatele tehdy bylo nepříjemným překvapením, že souběžně s tím přibyla na přilehlé frekventované stezce značka Cyklisto, sesedni z kola. Vedení města čelilo ostré kritice na sociálních sítích a záležitost se řešila i na zastupitelstvu.

Zhruba 500 metrů dlouhá přeložka stála necelých osm milionů korun bez daně. „Napojuje se v místě u křižovatky Diamant, kde odbočuje, vede kolem průmyslových areálů, vlastně z druhé strany relaxační zóny, dál od řeky. Zpátky na původní trasu se napojuje naproti Lidlu,“ popisuje náměstek primátorky Petr Maroš z ODS.

Oficiálně se nová část cyklostezky otevře v polovině června po kolaudaci. „V tuto chvíli je hotová a otevřeme ji neoficiálně. To znamená, že nikoho nebudeme vyhánět, ale prosíme cyklisty, ať dávají pozor. Budou tam cedule, že projíždí stavbou,“ dodává Petr Maroš.

Čtěte také

Radnice chce také u areálu vybudovat parkoviště. Vznikne právě v místě, kde se přeložka napojuje na stávající trasu cyklostezky. Podle náměstka by měla rada města na nejbližším zasedání schválit vítěze výběrového řízení na zhotovitele. „Měli bychom předat staveniště v polovině června a optimistický termín dokončení je půlka srpna. Spíš si ale myslím, že parkoviště bude hotové na přelomu srpna a září,“ uvádí.

Dále přibydou mola u řeky Vltavy, která poslouží nejen ke koupání, ale i ke kotvení plavidel. Měla by být hotová ještě letos.

Prázdnou plochu mezi chystaným parkovištěm a stávajícím areálem pak chce město zaplnit třeba ping-pongovými stoly, hřištěm pro plážový fotbal nebo čtyřmi kurty pro pickleball. To je zjednodušený tenis, který se hraje na menší ploše. Díky tomu je vhodný třeba pro starší osoby nebo menší děti.

Spustit audio

Související