Hřiště, stánky s občerstvením, podium i volejbalové kurty vyrostly na břehu řeky u sídliště Vltava v Českých Budějovicích

12. červenec 2023 16:32

Dva měsíce po zahájení stavby začal v Českých Budějovicích fungovat nový sportovně relaxační areál na levém břehu řeky Vltavy. Lidé ho najdou nedaleko sídliště, u cyklostezky do Českého Vrbného pod křižovatkou Diamant. Město stavbu převzalo od zhotovitele a oficiálně zahájilo provoz.

Areál je určený primárně rodinám s dětmi, ale vyžití v něm podle vedení města najdou zástupci všech věkových kategorií. Nabízí různé dětské skluzavky, pískoviště nebo mlhoviště, součástí je podium pro koncerty a kavárna s barem a restaurací. Celý komplex zasahuje také na samotný břeh řeky, kde jsou kurty pro beachvolejbal.

Cílem města bylo využít potenciál řeky a zároveň nabídnout takové atrakce, které v Českých Budějovicích dlouhodobě schází. Protože je v zemi pod areálem mnoho inženýrských sítí, zázemí tvoří kontejnerové moduly.

„Konceptem bylo vytvořit jedno takové těžiště, centrum, což je náměstíčko s gastrozónami. Na to navazují dětská hřiště, sportoviště, workout a parkour, a zároveň se přes schodiště propojujeme s pláží a na to navazují beachvolejbalové kurty směrem na sever,“ popsala architektka Jitka Kraftová, která spoluvytvářela projekt.

Vedení Českých Budějovic počítá s tím, že se areál bude dále rozšiřovat. Už v příštím roce by na místě měly přibýt další herní prvky, radnice ale zatím přesně neví, které to budou. Chce dát prostor obyvatelům, aby se vyjádřili, co na místě chtějí.

Nejbližším krokem bude přeložení cyklostezky ke komerčním budovám za areálem, aby návštěvníci neohrožovali cyklisty a naopak. To už se podle jihočeského hejtmana a městského radního Martina Kuby v letošním roce nestihlo. „Nebyli jsme schopni získat tak rychle všechna povolení, abychom cyklostezku přeložili, takže to uděláme někdy na jaře. A ještě vznikne naproti parkoviště pro desítky automobilů,“ doplnil.

Čtěte také

Do výběrového řízení na provozovatele se jako jediný přihlásil zapsaný spolek České Budějovice, za kterým stojí podnikatel a radní města Hluboká nad Vltavou David Šťastný, který na Hluboké provozuje obdobný areál. Gastroprovoz bude mít na starosti krajský i městský zastupitel za ODS Jan Krob.

Právě tuto skutečnost kritizovali především opoziční zastupitelé z Hnutí Občané pro Budějovice, kteří upozorňovali na možný střet zájmů. Zástupci občanských demokratů to odmítají. Provozovatel areálu bude městu platit nájem 1000 korun měsíčně, zároveň ale bude ze svého hradit poplatky za energie a vodu.

Podle hejtmana Martina Kuby z ODS bylo nutné vybrat někoho, kdo má s podobným provozem zkušenosti a také potřebné technické vybavení pro údržbu areálu. Zapsaný spolek tak bude komplex provozovat následující sezonu a půl, v příštím roce chce radnice vypsat další výběrové řízení, tentokrát už na delší dobu.

Výstavba sportovně relaxačního areálu na levém břehu řeky u sídliště Vltava vyšla město České Budějovice na zhruba 68 milionů korun.

Spustit audio

Související