Restaurace, plovoucí mola, místa pro lodě. Na Zátkově nábřeží v centru Budějovic vznikne nová náplavka

6. červen 2023 14:19

Od studie k dokončení přípravné fáze posunula českobudějovická radnice projekt nové náplavky na Zátkově nábřeží. Město vypsalo výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace a v příštím roce už chce začít stavět. Pravý břeh řeky Malše mezi Zlatým a Železným mostem v centru Budějovic se po vzoru náplavky u Vltavy v Praze výrazně promění. Úpravy se kvůli parkování dotknou i levého břehu.

Prostor na Zátkově nábřeží v centru Českých Budějovic by se měl zásadně proměnit do dvou let. Radnice přiznává, že hlavním vzorem je náplavka u Vltavy v Praze. „Skutečně tady vznikne náplavka. U ní by měla být taková vestavěná restaurace, která bude nejlépe vidět z druhé strany od soudu. Naše představa je, že by měla být otevřená s velkými okny, aby to bylo opravdu hezké místo pro trávení volného času, a samozřejmě co nejblíže vodě,“ popisuje náměstek primátorky Petr Maroš.

Proměna čeká ale také levý břeh řeky Malše, protože nová náplavka na pravém břehu ubere několik parkovacích míst, která jsou prakticky stále obsazená. „Ulice přímo před soudem by měla být zjednosměrněna, aby tam mohlo vzniknout více parkovacích míst. Jinými slovy – ta místa, která ubydou na straně blíže k náměstí, by měla přibýt na druhém břehu,“ potvrzuje Petr Maroš.

Ještě letos chce vedení města vypsat tendr na zhotovitele náplavky. Náklady na kompletní úpravu břehů se dají zatím jen velmi rámcově odhadnout. „Uvidíme, co z té soutěže vyjde za výslednou cenu. Dovolím si odhadnout někde okolo sto milionů korun, ale skutečně to berme jako odhad,“ říká náměstek primátorky.

Čtěte také

Projekt nové náplavky začala připravovat už předchozí koalice. Podle původní myšlenky by se tak měly propojit hned tři pobytové plochy u vody – nově vzniklá u nedalekého parku Dukelská a také ta přímo navazující, která je součástí projektu na přestavbu kulturního domu Slavie.

Kromě restaurace a kavárny by měl pravý břeh nabídnout i další prostory. „Mohly by se tam odehrávat krátkodobé akce, mohly by tam být nějaké výstavní prostory. Současně by k tomu měla přibýt ještě plovoucí mola, která mohou v létě sloužit například k občerstvení nebo pro speciální akce na vodě. A součástí náplavky samozřejmě budou vyvazovací místa pro lodě a čluny, jako je to v parku Dukelská,“ upřesňuje Juraj Thoma, bývalý náměstek primátora a dnes zastupitel.

Kromě toho českobudějovická radnice už dříve oznámila, že zanedlouho v létě otevře také první část nového sportovně relaxačního areálu za křižovatkou Diamant na levém břehu řeky Vltavy.

Spustit audio

Související