Odpůrci přestavby kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích sepsali petici. Vadí jim, že zmizí dobové prvky

6. duben 2023 08:25

Někteří architekti, historici umění, ale i obyvatelé Českých Budějovic protestují proti chystané přestavbě kulturního domu Slavie. Podle nich budova z 19. století přijde o významné architektonické prvky. Petici zatím podepsalo zhruba 300 lidí. Radnice projekt připravuje přes čtyři roky a oponuje, že už ho nejde zastavit. Záměr má vydané stavební povolení a práce mají začít.

„Nejvíc vadí, že nebyl zpracován stavebně historický průzkum. Když se rekonstruuje památkový objekt, tak na základě stavebně historického průzkumu, a to se tady neudálo,“ připomíná architekt Vojtěch Vít přímo v sále kulturního domu Slavie.

Sál z druhé poloviny 19. století obsahuje nespočet dobových architektonických prvků. „Všechno, co vidíme tady uvnitř, půjde pryč. Zmizí i to, co je pod sálem, tedy tělocvična, která je v podstatě dalším památkovým skvostem. To, proč je objekt památkově chráněn, z valné většiny vezme za své, prostě se to bez náhrady zdemoluje,“ říká architekt.

I z toho důvodu odpůrci přestavby sepsali petici. „Podpisy přibývají, petice je venku jen pár dní a už vím o 300 podpisech. Ale důležité je vysvětlování lidem, protože běžný občan Budějovic vlastně neví, co se chystá,“ komentuje Vojtěch Vít.

V petičním výboru je i výtvarná pedagožka Šárka Kosová. Ta přiznává, že odpůrci přichází s peticí poměrně pozdě. „Zaspali jsme. Je to tím, že nám Slavie trošičku utekla do pozadí, sami jsme si prošli covidem, pak přišla další problematická situace na Ukrajině,“ vysvětluje.

Čtěte také

V soutěžním dialogu na přestavbu vyhrál návrh francouzsko-rakouského konsorcia architektů. Projekt loni na podzim po předchozí koalici zdědilo současné vedení města, které k němu také má výhrady.

Podle náměstka primátorky Petra Maroše je už ale na jeho zastavení pozdě. „Odbor památkové péče vydal všechna stanoviska kladná a stavební povolení bylo vydáno. To znamená, že my se dneska musíme řídit tím, že stavební povolení je vydáno a může se stavět,“ uvádí.

Tendr na zhotovitele skončil zhruba před měsícem. Přihlásily se dvě firmy. Komise teď doporučila vybrat uchazeče s levnější nabídkou. „Finální rozhodnutí udělá rada města právě na základě doporučení komise. Předpokládám, že na konci dubna tento materiál půjde do rady. Já si neumím představit, že by rozhodla jinak, než že se smlouva má podepsat,“ dodává Petr Maroš.

Odpůrci své výhrady adresují přímo ministru kultury Martinu Baxovi. Paradoxně právě ministerstvo kultury přestavbu kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích podpořilo dotací ve výši 180 milionů korun z programu Národního plánu obnovy.

Spustit audio

Související