Méně prachu a více zeleně. Náměstí na českobudějovickém sídlišti Vltava se promění

5. květen 2023 14:53

Náměstí před kulturním domem na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích se zazelená. V současnosti je tu beton, který se v létě rozpaluje, a štěrk, ze kterého se práší, takže obyvatelé ani nemohou otevřít okna. Úprava má přinést více zeleně a vláhy, projektanti zvolili ekologické řešení s využitím dešťové vody.

Lidé ze sídliště Vltava si na prašnost stěžovali. Jihočeský hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba připomíná, že radnice se snaží zlepšovat životní podmínky ve všech částech města. „Chceme tím potvrdit, že jsme radnicí, která se nezabývá jenom centrem města, ale všemi částmi. Navíc na sídlištích na levém břehu žije téměř polovina obyvatel,“ říká.

Podle náměstka primátorky Petra Maroše bude kvůli nekvalitní zemině nutné vykopat dva metry hluboké základy a naplnit je jinou hlínou. „Hlína bude komplet odtěžená, protože stávající podloží je nevhodné, je velmi prašné a vytváří horko. Musíme sem dát kvalitní hlínu, díky které vznikne úplně nové prostředí, která bude odvádět teplo a vodu,“ popisuje.

Díky tomu, že se radní rozhodli jít ekologickou cestou, můžou využít dotace z Norských fondů. „Projekt revitalizace vyjde celkem na 29 milionů, z toho 18 milionů jde z Norských fondů, které jsou spojené i se splněním určitých parametrů ekologického přístupu,“ potvrzuje primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Stavební práce na náměstí na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích začnou v příštím týdnu.

Spustit audio

Související