Českobudějovický magistrát ukončí smlouvu s firmou, která připravuje nový územní plán města

30. květen 2023 14:40

Územní plán Českých Budějovic nebude dál vypracovávat Institut regionálních informací. Magistrát s touto brněnskou firmou ukončí smlouvu. Jednomyslně o tom rozhodli zastupitelé na svém posledním zasedání. Skončila tak několik let trvající spolupráce plná neshod a komplikací.

Kauza sahá až do roku 2019, kdy firma zakázku získala. Už tehdy magistrát vyjádřil pochybnosti o referencích společnosti a chtěl od smlouvy odstoupit. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to ale zamítl a nařídil městu smlouvu podepsat.

Institut regionálních informací tedy začal územní plán Českých Budějovic vypracovávat. Vztah obou stran se ale postupně zhoršil natolik, že celá věc skončila u soudu. Podle firmy kvůli tomu, že město nezaplatilo smluvní částku a navíc požadovalo penále za pozdní dodání díla.

Nakonec se obě strany dohodly. „Řekli jsme si základní obrysy té dohody, oni s ní v prvopočátku nesouhlasili. My jsme si vzali právního zástupce, protože i oni ho měli, a zhruba pět měsíců trvala jednání, aby byla smlouva vypovězena, abychom dohodou ukončili ten smluvní vztah, což teď odsouhlasilo zastupitelstvo,“ potvrdil náměstek primátorky pro územní plánování Lubomír Bureš.

Město se v dohodě zavazuje, že Institutu regionálních informací kompenzuje prokazatelné náklady spojené s tvorbou územního plánu. Zároveň také od firmy odkoupí autorská práva vztahující se na průzkumy a rozbory spojené s přípravou strategického dokumentu. Ty pak využije nový zhotovitel.

Čtěte také

Celkově tedy podle náměstka Lubomíra Bureše magistrát institutu vyplatí bezmála dva miliony korun. Přijetí dohody Českému rozhlasu potvrdil právní zástupce firmy Jindřich Skácel s tím, že firma se k celé záležitosti nebude dál vyjadřovat.

Českobudějovičtí zastupitelé o ukončení smlouvy rozhodli jednomyslně, bod podpořila i opozice. Předchozí vedení města, které je dnes v opozici, se totiž o ukončení smlouvy s firmou také pokoušelo. „Ta jednání byla velmi dlouhá, překlopila se až do tohoto volebního období. To, co my jsme navrhovali jako obsah smlouvy o narovnání do roku 2022, je tam dnes obsaženo. Jsem rád, že k dohodě došlo, že byla takhle silná, protože tím pádem není žádná síla, která by ji mohla zpochybnit,“ komentoval zastupitel Juraj Thoma.

Parametry pro výběr nového zhotovitele územního plánu bude projednávat městská Komise pro rozvoj metropolitní oblasti ještě tento týden. Na rozdíl od předchozí zakázky nebude kritériem cena. Klíčové by měly být odborné reference a výsledná myšlenka návrhu.

Nepůjde navíc o klasickou zakázku, ale o soutěžní dialog, jak doplnil náměstek primátorky Lubomír Bureš. Nového zhotovitele územního plánu by měly České Budějovice znát zhruba v první polovině příštího roku.

Spustit audio

Související