Architekti navrhnou podobu spalovny odpadů ve Vrátě u Českých Budějovic, odpůrci chtějí jít k soudu

20. duben 2023 10:51

Po třech letech příprav vyhlásila společnost ZEVO Vráto mezinárodní architektonickou soutěž na podobu nové spalovny odpadů ve Vrátě u Českých Budějovic. Vyrůst má na místě stávající uhelné výtopny. Projekt chystá městská teplárna. Někteří obyvatelé lokality stavbu dál odmítají a chtějí jít k soudu.

„Teď jsme ve fázi, kdy bychom rádi, aby se i nad něčím takovým, jako je schránka průmyslového objektu, zamysleli odborníci. Chceme, aby nám poradili, jak by se mohlo k takovéto stavbě většího typu přistoupit, protože to je něco, na co se budou lidé dívat mnoho desítek let,“ říká místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice Tomáš Kollarczyk.

Architekti můžou své návrhy zasílat do 12. května. Kromě venkovního pláště spalovny by studie měly řešit i nejbližší okolí, které zahrnuje mimo jiné dva rybníky. „Je tam i možnost dalšího fázovitého dopracování lokality, která by měla mít nejen tu naši energeticko-průmyslovou funkci, ale i další přidanou hodnotu pro obyvatele a návštěvníky,“ potvrzuje Tomáš Kollarczyk.

Na místě zůstane zhruba 160 metrů vysoký komín, který je jednou z dominant krajského města a spolu s vysílačem na Kleti patří mezi nejvyšší stavby v celém Jihočeském kraji. „Má nepochybné přínosy i pro budoucí fungování. Jeho výška je dneska de facto předimenzovaná, ale má hlubokou logiku, takže my s tím komínem prostě počítáme,“ uvádí Tomáš Kollarczyk. Vedení městské teplárny očekává, že výsledky soutěže oznámí přibližně začátkem příštího roku.

Čtěte také

Proti stavbě se dál vymezuje několik obyvatel dané lokality. Obávají se negativního vlivu na životní prostředí. Patří mezi ně Karel Turek ze spolku TGM Nové Vráto, který vypsání soutěže považuje za absurdní. „Jejím účelem není zkrášlit to místo pro lidi, ale dát lidskou tvář něčemu odpornému, co za domem nikdo nechce,“ říká.

„Město i kraj by než takovéto velikášské plány měly řešit to, že tady v Novém Vrátě, kde se má stavět, jsou mnohdy rozbité či zcela chybějící chodníky, v ulicích chybí veřejné osvětlení, kanalizace je zastaralá, chybí cesta pro cyklisty a pěší do města,“ dodává.

Projekt ZEVO Vráto má od loňska kladné stanovisko EIA a v současnosti se připravují podklady pro projektovou dokumentaci. Odpůrci se ale podle Karla Turka chtějí bránit i soudně. „Jedinou možnost už nám skýtá soudní cesta. Myslíme si, že kumulativními vlivy jsou ohrožena i naše ústavní práva,“ vysvětluje.

Českobudějovická teplárna nadále počítá s tím, že spalovna v Novém Vrátě bude v provozu v roce 2029. Náklady na výstavbu se podle odhadů budou pohybovat v řádech miliard korun.

Spustit audio

Související