Národní sportovní hala vyroste před budějovickým výstavištěm, doplní ji parkovací domy a hotel

8. červen 2023 11:51

Moderní stavba, ke které povede cyklostezka, hned za ní parkovací domy. Tak se má do roku 2028 proměnit prostranství před českobudějovickým výstavištěm. Hlavní dominantou bude národní sportovní hala pro míčové hry. Záměr představil premiér Petr Fiala spolu s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou.

Podle vizualizace Ateliéru 8000 bude sportovní hala stát na louce po pravé straně před hlavním vchodem výstaviště. Půjde o velkou kruhovou stavbu. Bude sloužit hlavně volejbalistům, házenkářům a basketbalistům. Křižovatku na Dlouhé louce by měla překlenout kruhová cyklostezka, takže se k hale pohodlně dostanou i cyklisté.

Jihočeský kraj teď nechá zpracovat studii na stavbu haly a vypíše mezinárodní architektonickou soutěž. Současně s tím začne výstaviště projektovat parkovací domy v místě hlavní brány. Zároveň je v plánu výstavba kongresového hotelu přímo v areálu výstaviště.

Hala má podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby sloužit nejen sportovcům. „Bude využívaná třeba i pro kongresovou turistiku, výstavní akce. Umožní nám to efektivněji provozovat a oživit tento prostor, který všichni Budějčáci znají. A všichni také vidí, kolik volného nevyužitého místa tady je,“ řekl.

Kolik bude výstavba haly stát, ukáže až studie, ale hejtman Martin Kuba odhaduje náklady na 1 až 1,3 miliardy korun. Hlavním investorem má být Jihočeský kraj spolu s městem České Budějovice.

Stát se na stavbě bude podílet prostřednictvím dotací z Národní sportovní agentury. „Část těch pozemků patří státu, takže už kvůli tomu je nutné, aby stát spolupracoval,“ připomněl premiér Petr Fiala. „A pro mě je důležité, má-li stát toto všechno podporovat, aby to jen hezky nevypadalo, ale aby bylo také jasné, co bude dál, jak se to bude financovat z hlediska provozu. Proto jsem byl velmi potěšen, že hala je koncipována jako multifunkční,“ dodal.

Čtěte také

Premiér Petr Fiala si při návštěvě jižních Čech také prohlédl stavbu obchvatu Českých Budějovic a dálničního tunelu Pohůrka. Spolu s ministrem dopravy Martinem Kupkou tam potvrdil, že celý obchvat bude hotový do konce příštího roku.

Zaznělo také klíčové datum 26. června, kdy se pro místní obyvatele znovu otevře Dobrovodská ulice, která je kvůli stavbě už skoro dva roky uzavřená. Stavba celého úseku se ale podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla prodraží až o jednu a půl miliardy korun. Dělníci tam museli neočekávaně likvidovat skládku za stovky milionů korun, změnila se také technologie stavby tunelu Pohůrka a samozřejmě narostly ceny materiálů. Radek Mátl upřesnil, že se tak zřejmě vyčerpá zákonný limit třiceti procent navýšení.

Obchvat bude mít dvě části: úsek Hodějovice – Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde původní náklady dosahovaly sedmi miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné – Staré Hodějovice za 5,28 miliardy. Ředitelství silnic a dálnic už také pracuje na dalších úsecích dálnice směrem k rakouským hranicím.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související