Raritou adventu ve Zbelítově je betlém ze sena s postavami v životní velikosti, připomíná kronikářka

20. listopad 2021

Četla jsem ji jedním dechem. Tak vyjadřuje poděkování za knihu „Zbelítov, historie a současnost“ v dopise adresovaném starostce pisatelka, která se ve vesničce u Milevska narodila před 86 lety a po válce se odstěhovala.

Publikaci napsala kronikářka Zbelítova Ludmila Přibylová se svým manželem Václavem Přibylem. „Křest knihy se uskutečnil u příležitosti setkání rodáků v červenci 2021,“ vypráví kronikářka a dodává, že u příležitosti této slavnosti uspořádali dobrovolnou sbírku na některou z obcí na Moravě, které poničilo tornádo. „Členky Českého svazu žen a hasiči se domluvili, že příspěvek doručí přímo a adresně,“ doplňuje.

Když Ludmila Přibylová přečetla zápisy svých předchůdců kronikářů, udělala si představu o tom, co mají kroniky obsahovat. „Máme zapisovat prostě to, co opravdu v obci je. A z vlastního pohledu kronikáře. Dozvěděla jsem se spoustu věcí, o kterých jsem nevěděla, a asi ani ostatní lidé ve vsi o nich nevěděli, nebo měli zkreslené představy o tom, jak šel život ve Zbelítově,“ shrnuje kronikářka své poznání.

„Jestliže předchozí kronikáři napsali konkrétní informace o jednotlivých občanech, kdy se narodili, měli svatbu, co dělali, kde si postavili dům… tak jsme mohli jít zpátky k předkům a dál vyhledávat. Dneska už se takhle souvislé údaje sdělit nesmí,“ srovnává Ludmila Přibylová. „Kronikář má dnes svázané ruce,“ podotýká její manžel.

Zbelítov na začátku 21. století

Stále je ale o čem psát, protože místní spolky s obyvateli neustále organizují různé akce. „A paní starostka Markéta Honzíková se nám stará o kulturu a zábavu, přijde s návrhem a my ho pak dotáhneme do konce,“ usmívá se kronikářka.

S potěšením zmíní obnovený zbelítovský masopust, do kterého se překvapivě zapojilo velké množství lidí, a ještě uvede, že dobu adventní každoročně doplňuje program, který sestává z jarmarku, Ježíškovy pošty pro děti, výstav… „Po celý advent u obecního úřadu v přístřešku stojí betlém ze sena, jeho postavy jsou v životní velikosti,“ pokládá Ludmila Přibylová důraz na tuto, jak sama říká, raritu Zbelítova.

Překvapivá zjištění

Příprava výstavy ke 100 letům republiky v roce 2018 spojená s historií Zbelítova přinesla nejen kronikářce jistá překvapení a objevy. „Obyvatelé vyšli vstříc a zapůjčili historické věci z domova. Tak jsme přišli na jeden jediný poslední zachovaný zbelítovský selský kroj,“ upozorňuje Ludmila Přibylová na zdejší unikát. „A laterna magika, ojedinělý promítací přístroj, který tu vlastní jeden občan,“ ukazuje na další místní unikát Václav Přibyl.

Toto setkání a tím i trojici rozhovorů s manželi Přibylovými a starostkou Markétou Honzíkovou uzavírá kronikářka citací slov na rozloučenou třetího kronikáře Zbelítova Jaroslava Kothery, s kterými souzní. Poslechněte si je v pořadu Jihočeské kroniky.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související