Ráda provokativně bořím předsudky. Myslím, že je to dobře, říká farářka a nemocniční kaplanka

15. duben 2022

Ludmila Míchalová Mikšíková působí na částečný úvazek jako evangelická farářka ve Strmilově na Jindřichohradecku a zároveň je kaplankou v českobudějovické nemocnici. Obě práce se podle ní v něčem liší, ale také mají hodně společného.

„Farářina zahrnuje docela širokou škálu toho, co ten duchovní dělá. Skoro neznám povolání, kde musíte obsáhnout tolik lidí, od malých novorozeňátek až v podstatě po umírající,“ připomíná Ludmila Míchalová Mikšíková.

Úlohy farářky a nemocniční kaplanky podle ní spojuje to, že vždy vede osobní rozhovory. „Lidé si mě vyhledají, protože potřebují něco vyřešit, neví si s něčím rady nebo jim prostě došla síla, naděje, cokoliv a potřebují se v tom nějak zorientovat a načerpat sílu. Ve vedení rozhovorů je to oboje podobné,“ popisuje.

Vidí ale i odlišnosti. „V té farářině často pracuji s dětmi, se skupinami, musím mít i trošku takový vizionářský pohled do budoucna a ty lidi nějakým způsobem motivovat, vést je, ukazovat jim možnosti. Tohle sice v kaplanství vlastně také je, ale jinak,“ vysvětluje.

Čtěte také

V českém prostředí si lidé pod pojmem duchovní obvykle představí katolického celibátního kněze. Ludmila Míchalová Mikšíková potvrzuje, že coby evangelická farářka se s jistými předsudky stále setkává. „Ačkoli v nemocnici působím už několik let, často si lidé myslí, že když přijde kaplan, bude to prostě muž s kolárkem. A pak tam přijdu já. Vlastně trošku i ráda provokativně bořím tyto předsudky, protože si myslím, že je to dobře. Duchovní povolání je široké a svět by to měl vědět,“ usmívá se.

To, že je žena, vidí ve své profesi jako výhodu. „V budějovické nemocnici se to výborně sešlo, protože jsem tam s kolegou, mužem. Stává se, že někteří pacienti chtějí prostě mluvit se ženou a jiní naopak mužem. A my jim můžeme vyjít vstříc,“ dodává.

Celý rozhovor s evangelickou farářkou a nemocniční kaplankou Ludmilou Míchalovou Mikšíkovou si poslechněte online.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související