Bílá sobota má barvu smutku. V tento den končí půst, v řadě domácností se také bílilo a uklízelo

11. duben 2020 06:28

Na Bílou sobotu křesťanům končí čtyřicetidenní půst. V tento den se zvony vracejí z Říma, kam odletěly na Zelený čtvrtek, zároveň se v řadě domácností také bílilo a uklízelo. Nekonají se žádné liturgické obřady ani mše v kostelech.

Bílá sobota je den, kdy Ježíš ležel v hrobě. „Ten hrob byl vytesán ve skále, což bylo běžné, skalní hroby známe z té starověké doby, a byl zavelen velkým kamenem, který muselo přivalit několik lidí,“ připomíná ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka.

V evangeliích se podle něj dokonce objevuje zpráva o stráži. „Měla hlídat, aby nedošlo k něčemu jako ukradení Ježíšova těla. Samozřejmě je možné, že ty zprávy v evangeliích trochu reagují na dobu, kdy byla evangelia zapsána,“ dodává.

Příběhy o životě Ježíše Krista byly zapsány v době, kdy se množily výtky, že křesťané Ježíšovo tělo z hrobu ukradli a pak tvrdili, že byl vzkříšen. „To se ostatně říká dodnes a samozřejmě křesťané věří něčemu jinému. Vzkříšení Kristovo se zobrazuje jako opravdu zvláštní moment,“ uvádí Jakub Smrčka.

Například pravoslavní křesťané zmrtvýchvstání vůbec nezobrazují. Tomuto okamžiku ponechávají jeho mystickou tajuplnost. „Věří se, že ti vojáci spali a že vzkříšení ani neviděli. Informaci ve skutečnosti podali až ti, kdo našli hrob prázdný,“ doplňuje ředitel muzea.

Čtěte také

Na Bílou sobotu večer se slaví v křesťanské církvi velikonoční vigilie. „Jedná se o bohoslužbu, při které se má v noci bdít, a v rámci vigilie se připomíná ten noční okamžik Ježíšova zmrtvýchvstání,“ vysvětluje Jakub Smrčka.

Zároveň v tento den končí postní období a vracejí se zvony, které symbolicky odletěly do Říma na Zelený čtvrtek. Věřící se také chodí pomodlit k symbolickému Ježíšovu hrobu, který bývá umístěn v každém kostele.

Podle lidové tradice se na Bílou sobotu vymetaly domy novými košťaty a někde se i bílilo, aby bylo všude čisto a čistota se domu držela po celý rok.

Následující den, Velikonoční neděle, patří v křesťanské tradici mezi největší slavnosti církevního roku. Slaví se při ní Kristovo vzkříšení a vítězství nad smrtí. V tento dnes se pečou velikonoční beránci, světí se velikonoční pokrmy a barví vajíčka pro koledníky.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související