Velikonoční hrkání mají Budějovice díky divadelníkovi z Moravy

7. duben 2015

Když na Zelený čtvrtek odletí zvony do Říma, nahradí je v českobudějovických ulicích velikonoční hrkání. To zní mile a trochu legračně, ale dlouhý průvod černých postav s mrtvolně bledými, strnulými tvářemi působí až magickým dojmem.

Připočteme-li k tomu ohlušující rytmický hluk, je to pro kolemjdoucí i samotné aktéry opravdu zvláštní zážitek.

Tradici hrkání na jih Čech přinesl divadelník Víťa Marčík. Pochází z Moravy a tam tento zvyk neodmyslitelně patří k Velikonocům. „Někdo tomu říká řehtání, ale já pocházím z Napajedel a tam říkáme hrkání. Už jako dítě jsem v průvodu chodil, vůbec jsem tomu nerozuměl, ale byl jsem šťastný," vzpomíná. Dodnes má svou starou malou hrkačku a půjčuje ji na českobudějovický průvod. Ostatní dřevěné hrkačky jsou také dílem truhláře z Napajedel.

První hrkání se v Budějovicích uskutečnilo v roce 2010. Tehdy měl průvod jen dvanáct hrkačů a ulicemi šel pouze na Velký pátek v poledne. „Byl to takový pokus, ani jsme to předem neohlásili. Stáli jsme před dvanáctou na ulici v maskách a na to napětí nikdy nezapomenu. Bylo zvláštní ticho, lidé nevěděli, co se bude dít, najednou začali přicházet a čekali, co bude," vypráví Víťa Marčík.

Nyní je podle něj stále zajímavé sledovat reakce lidí na ulici. „Děti se ptají rodičů, co se děje, a je hezké pozorovat lidi, kteří vlastně neví, ale zastaví se a zamyslí. Někdo si možná říká, jestli nejsme nějaká sekta... Pak si třeba uvědomí, že jsou Velikonoce a že by to s nimi mohlo souviset," dodává Víťa Marčík.

VIDEO: Jak uplést pomlázku z vrbových proutků

Martin Bach, pracovník Jihočeského muzea, plete pomlázky

Zhruba 200 pomlázek uplete každý rok před Velikonocemi pracovník Jihočeského muzea Martin Bach. Naučil se to od bratra a sám teď tradici předává dalším zájemcům. Díky návodu na videu můžete zkusit uplést pomlázku i vy.

Už od prvního hrkání průvod také doprovázejí malí bubeníci v čele s Jackem Urbanem. „Já nejsem věřící, ale hrozně mě nadchlo, když Víťa přišel s tímhle nápadem. Parádní bylo, když jsem šel v průvodu poprvé, cítil jsem se moc dobře. Během pár pochodů se myšlenky uklidní a člověk se doopravdy zamyslí. A to zamyšlení může být nad čímkoli, podle mě to nemusí být ani spojené s křesťanstvím," popisuje Jack Urban.

Předvoj hrkačům dělají tři židovští muzikanti s kontrabasem, houslemi a harmonikou. Důležitá je také role paní Evy, ženy Víti Marčíka, která vyrobila masky.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková

Související