Co zdobilo velikonoční stůl ve středověku? Beránek z rýže a strom z nudlového těsta

17. duben 2017

Také ve středověku chtěli mít lidé velikonočně vyzdobené domovy. K tradičním ozdobám patřila velikonoční zahrádka. Ta ale podle historických pramenů nebyla dílem zahradníků, nýbrž kuchařů a kuchařek.

Velikonoční zahrádka sloužila na okrasu, jednou z jejích hlavních součástí byla kyselice. „Udělala se zahrádka na takové prkýnko. Základ byl z těsta a pak se tam vytvořil potok, který se vylil tou kyselicí. Kyselice se připravovala z telecích nožiček uvařených ve víně, přidávala se skořice, zázvor a pepř,“ popisuje Jana Kopáčová, kuchařka ze skupiny historického šermu Convictus.

Ve velikonoční zahrádce nesměl chybět ani strom a beránek. Ten ale zdaleka nevypadal ani nechutnal jako dnes. „Připravoval se z rýže. Udělala se rýžová kaše a z toho se uplácal beránek. Nakonec se třeba i pozlatil,“ vysvětluje Jana Kopáčová.

Strom byl z nudlového těsta. „Opatlaly se větvičky, tak vznikl strom a nechalo se to uschnout na vzduchu,“ dodává Jana Kopáčová.

Na přípravě velikonoční zahrádky se podle ní určitě muselo podílet víc kuchařů. Jejich výrobky však nakonec moc k jídlu nebyly. Například na rozdíl od tradičního beránka se rýžový beránek, který byl součástí velikonoční zahrádky, pravděpodobně nikdy nesnědl.

Spustit audio