O Velikonocích mlčí zvony. Podle tradice odletěly do Říma pro požehnání

2. duben 2021 12:00

Možná jste zaznamenali, že se v našem poledním vysílání během velikonočních svátků odmlčely zvony.

„Říká se, že zvony odlétají do Říma, aby jim papež požehnal za službu. Dozvěděl jsem se, že odlétají ty zvony nebo předměty spojené se zvony, které byly požehnány,“ vysvětluje zvonař Michal Votruba, který žije a pracuje v Myslkovicích na Táborsku.

Podle jedné z legend se v průvodu zvonů letících do Říma objevují i podivní hosté. Zvonový kov, tedy bronz, se totiž ani při případném přetavení, které skutečně bývalo velice časté v rámci válečných rekvizic, nezbavuje povinnosti vykonat každoroční pouť. „Dokonce jsem někde četl, že odlétají třeba i děla, která byla přelita z požehnané zvonoviny,“ dodává Michal Votruba.

Jedna z pověstí například vypravuje, že o své kanóny přišli o Velikonocích i vojáci, kteří bojovali během první světové války na Piavě. Traduje se také, že zvony do Říma letí zcela tiše – první ty nejstarší, které znají cestu, a na konci nejmladší a malé, aby se neztratily.

Čtěte také

V době, kdy zvony nejsou, nahrazují je řehtačky. „Kluci chodí po vesnici a řehtají, aby oznamovali ten čas. My máme tady v Myslkovicích krásnou tradici, kdy kluci chodí opravdu každou hodinu,“ vypráví Michal Votruba.

Velikonoční řehtání patří v Myslkovicích mezi nejstarší místní zvyky. „Ta tradice je určitě více než stoletá, nikdy nebyla přerušená, vydržela i v době válek a komunistů. Já jsem chodil několik let taky,“ říká zvonař.

Řehtačky můžete slyšet od čtvrtečního večera, během celého Velkého pátku a ještě v Bílou sobotu. Ta je zároveň v obci spojena s koledou. „V sobotu kluci vyřehtávají a lidé jim dávají vajíčka nebo nějaký drobný peníz za tu službu, kterou vykonávali předchozí dva dny. Tady není úplně zvykem, že by se chodilo na pomlázku v pondělí, chodí se v sobotu,“ líčí Michal Votruba.

Řehtání ustává v sobotu večer, kdy se po modlitbě Gloria zvony vracejí z Říma, aby zvěstovaly zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související