Nejen kraslice a řehtačky. Letošní velikonoční výstava Jihočeského muzea připomíná poutní místa

13. duben 2019 13:35

Římov, Hořice na Šumavě nebo Křížová Hora nad Českým Krumlovem. Zajímavosti z jihočeských poutních míst teď uvidíte na jednom místě. Zaměřila se na ně letošní velikonoční výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Expozice má název Za velikonočním putováním. Jednou z dominant jsou dvě barokní dřevěné sochy. „To jsou sochy, které bývaly umístěny na římovské pašijové cestě, představují Krista a Pannu Marii. V současné době jsou v klášteře v Borovanech, protože bohužel celá římovská pašijová cesta byla velmi ohrožena vandaly i povodněmi, takže řada věcí byla zničená. Teď už jsou v bezpečí,“ vysvětluje kurátorka výstavy Hana Soukupová.

Jihočeské muzeum se letos rozhodlo výstavu pojmout jako představení nejatraktivnějších poutních lokalit v Jihočeském kraji. „Chtěli jsme tentokrát nabídnout i něco jiného než kraslice a řehtačky, tak vlastně nabízíme tipy na výlety, na kterých si lidé mohou velikonoční příběh připomenout,“ popisuje Hana Soukupová.

Zaujme například poměrně velký kříž. „Jedná se o vzácnou památku, španělský kříž, který je dnes uchován v Hradním muzeu v Českém Krumlově, ale původně patřil na Křížovou horu,“ doplňuje kurátorka.

Expozici doplňuje připomínka tradičních lidových zvyků, ale i pohled na to, jak se Velikonoce slaví v různých koutech světa. „Velikonoční tradice jsou hodně rozmanité. Představujeme například úžasný zvyk z Horní Lužice – velikonoční jízdy, kdy dlouhá procesí jezdců na koních projíždí krajinou,“ říká Hana Soukupová.

Součástí výstavy, která potrvá v Českých Budějovicích do 24. dubna, jsou například i ukázky zdobení kraslic. Více informací o dalších velikonočních workshopech nabízí webové stránky Jihočeského muzea.

Spustit audio

Související