Něžné starobylé kraslice vyrobila Monika Brýdová díky vintage barvám

25. březen 2018

Výstavu kreativity pořádá dvakrát do roka českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Letos se akce uskutečnila už potřiadvacáté a opět se na ní sjela řada lidí, kteří mají co do činění s tvořením a kteří připravili pro návštěvníky různé workshopy.

Sama Monika Brýdová objevila díky výstavě takzvané vintage barvy. Ty se dají pořídit v obchodech s potřebami na tvoření a je možné je použít na dřevo a jiné předměty. „Pak to vypadá, jako by ten předmět už prošel zubem časem,“ popsala.

Zkusila s vintage barvami vytvořit velikonoční kraslice. Zvolila růžovou a bílou a vajíčka pak byla trochu s patinou, starobylá a zároveň něžná.

Vyrobit takové netradiční kraslice je jednoduché. „Potřebujete vyfouklé vajíčko a vintage barvy. Je to akrylová barva s křídovým základem, která jde lehce brousit, a tím pádem vytvářet tu patinu. Budeme potřebovat jednu barvu základní a druhou barvu vrchní,“ vysvětlila.

Vajíčka natřeme základní barvou, necháme zaschnout deset až patnáct minut. Pak naneseme druhou barvu a opět necháme zaschnout. „Pak vezmeme jemný smirkový papír a jemnými pohyby probrousíme tu vrchní barvu, jenom, aby ta spodní vykoukla někde na povrch,“ doplnila.

Na dozdobení použila jsem techniku, která se zase vrací na výsluní, takzvanou dekupáž neboli ubrouskovou techniku. „Vybrala jsem ubrousek s růžičkami, zakryla ten motiv růžiček prstem a vytrhala. Potištěnou vrstvu ubrousku jsem pak nalepila na vajíčko lepidlem na dekupáž, které zprůhlední. Ve výsledku to vypadá, jako bychom ty růžičky celou noc malovali. Stejnou technikou můžeme ozdobit i květináče, mističky, co se namane,“ popsala Monika Brýdová.

Na její výstavě se objevila i celá řada dalších nápadů a inspirace. Největším trendem byly lapače snů. „Objevovaly se snad u každého třetího vystavovatele a workshopy věnované lapačům byly pořád obsazené. Například Radka Sedláčková natahovala do kovových rámečků staré i nové krajky, návštěvníci si to dozdobovali peříčky a stužkami a lapače vypadaly velice něžně,“ vzpomínala Monika Brýdová.

Spustit audio