Projekt Dva světy spojí osamělé seniory a děti, které postrádají prarodiče

18. květen 2021

Mají představu domku se zahrádkou, kde si babička s vnučkou vypěstují třeba jahody a děda naučí vnuka pracovat u ponku. Jen to nebudou vlastní prarodiče a vnoučata, ale takoví, kteří se najdou skrz komunitní centrum.

Vznikající projekt nese název Dva světy a stojí za ním dvě ženy, manažerka Renáta Linhartová a sociální pracovnice Elena Ježková.

„My bychom rády spojily svět seniorů, kteří žijí samostatně, nemají vlastní vnoučata, a svět dětí, které postrádají prarodiče, protože už nežijí nebo třeba bydlí daleko,“ vysvětlují.

První setkání by se podle nich mělo uskutečnit v novém komunitním centru a potom už bude záležet jen na samotných rodinách, jak se budou setkávat, spolupracovat a pomáhat si.

Nápad na projekt Dva světy se zrodil v době covidu. „Obě jsme měly zavřené provozovny, scházely jsme se po večerech u televize a přemýšlely, co dělat, aby nám to dávalo smysl. Já jsem vyprávěla, že v Kanadě a Anglii fungují takové projekty a že by to bylo dobré i v Českých Budějovicích,“ říká Renáta Linhartová.

Čtěte také

„Já jako sociální pracovnice jsem se vždycky rozhodovala, jestli budu pracovat se seniory, nebo dětmi, a neměla jsem v tom jasno. Právě tahle kombinace, kdy spojím obě ty skupiny lidí, mi přijde úplně senzační,“ dodává Elena Ježková.

Projekt sází na to, že děti a senioři si toho mohou navzájem hodně předat. „Senioři můžou děti naučit to, na co rodiče mnohdy nemají čas, můžou jim ukázat hodnoty, které dříve fungovaly a dnes se vytrácejí. Malé dítě zase může dát lásku, společnost a naučit seniora třeba používat mobilní telefon, může pomoci ve věcech novodobých,“ připomínají Renáta Linhartová a Elena Ježková.

Celý rozhovor o projektu Dva světy si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související