Pohádky dětem v mateřských školách v Dačicích čtou senioři

12. březen 2019 14:29

Březen je měsíc čtenářů. Ty nové vychovávají v Dačicích senioři. V rámci projektu Celé Česko čte dětem pravidelně docházejí do mateřských škol, kde čtou dětem pohádky před spaním.

Do Mateřské školy Bratská v Dačicích přišla do třídy tříletých dětí před spaním číst Ludmila Vaníčková. „Sama čtu ráda, ale nevím, jestli se nebudu zakoktávat. Doma jsem četla svým vnučkám,“ řekla.

Do projektu Celé Česko čte dětem se mateřská škola zapojila před dvěma lety. Číst sem chodí senioři z vedlejšího domu s pečovatelskou službou i babičky a dědečkové dětí. „Cítili jsme takovou potřebu spolupráce se seniory v podobě mezigeneračního setkání a také jsme chtěli rozvíjet předčtenářskou gramotnost u dětí, protože dneska většinou sedí u televizí a počítačů a nemohou rozvíjet svoji fantazii při čteném slovu,“ vysvětlila zástupkyně ředitelky Hana Nováková.

Jedním z důvodů, proč se Mateřská škola Bratrská do projektu zapojila, bylo i to, že učitelky zjistily, že děti neznají klasické české pohádky. „Chceme se zaměřit na klasické pohádky, protože kromě toho, že mají nějakou dějovou linku, tak často je z nich i nějaké ponaučení,“ zmínila ředitelka školy Hana Švarcová.

Děti z mateřské školy si v Prachaticích chodí hrát se seniory do domova

Mateřská škola spolupracuje s domovem pro seniory třetím rokem. Obě strany v tom vidí velký smysl

Seniorům v Prachaticích v Domově Matky Vojtěchy pomáhají děti z mateřské školy Montessori. Právě malé děti se s klienty domova, kteří většinou trpí různými stupně demence, domluví někdy snáz než dospělé ošetřovatelky a ošetřovatelé.

Dodala, že důležité je s dětmi o pohádkách také mluvit, aby se naučily porozumět čtenému textu. Tato dovednost teď často chybí žákům na základních školách. „Já myslím, že problém ve školách mají s tím, že děti textu nerozumí, že neumí naslouchat tomu, co se jim předčítá, a proto se snažíme s nimi pohádky rozebírat, děti si je dramatizují, výtvarně je ztvárňují,“ komentovala.

„Součástí tohoto čtení je i takový sešit, pohádková knížka pro děti, protože babička na závěr toho čtení předá dětem krátkou pohádku, kterou si nalepí do sešitu, odnesou domů a pak čtou s maminkou nebo tatínkem a kreslí ilustraci,“ doplnila učitelka Martina Bradová.

Lásku ke knihám a čtení se v dětech snaží v Mateřské škole Bratrská v Dačicích podpořit i dalšími projekty. Například v červnu to bude týden čtení dětem. Se svými čtenářskými dovednostmi se přijdou pochlubit i děti, které už chodí do první třídy.

Spustit audio

Související