Nechtějí jen sedět doma a naříkat. Senioři se v Budějovicích učí country tance

6. únor 2019

Paní Haně je 87 let a patří mezi stálé účastnice kroužku country tanců v komunitním centru na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. „Je to vzpomínka na mládí. Chodívali jsme kdysi na country bály s manželem, tak jsem si chtěla zavzpomínat. Už to úplně nestíhám, ale snažím se být aktivní,“ říká.

Další tanečnicí je paní Milada. „Country se mi vždycky líbilo, ale hlavně jsem zjistila, že je tady dobrá parta, že se dostanu zase mezi lidi a dělám něco pro sebe. Kvůli tomu sem chodím. Nechápu, že může někdo sedět doma a naříkat,“ komentuje.

Seniorskou generaci učí v komunitním centru tančit Slávek Kovařík. Velký rozdíl oproti běžným lekcím v tom nevidí. „Jsou jiní tím, že mají větší nadšení a chtějí tančit. Samozřejmě, že některé věci jim trvají déle, ale od toho jsem tady já, abych je to naučil. Musím být trochu trpělivější, ale odměnou je mi to nadšení,“ popisuje.

Country tance každému doporučuje. „Hraje k tomu krásná hudba, veselá, rytmická, tančí se v kolektivu, je to dobré i na seznámení, protože se střídají partneři,“ připomíná.

Manželé Rynešovi učí tančit mládež i dospělé. Od těch už nevyžadují oblek a kravatu

Taneční mistři Jana a Tomáš Rynešovi s autorkou pořadu Dámská jízda Mirkou Nezvalovou

Tanečníci Jana a Tomáš Rynešovi jsou patrony Rozhlasové tančírny. Akce se uskuteční ve čtvrtek 26. října od 19 hodin ve společenském sále budějovického Metropolu. Připomene nedožité 100. narozeniny legendární americké zpěvačky Elly Fitzgerald.

Na kroužku v komunitním centru na Máji jsou v přesile ženy, ale podle Slávka Kovaříka to není problém. „My už to máme zaběhnuté tak, že některé dámy tančí v roli mužů a není to vůbec na závadu. Ostatně, původně tancovali country převážně muži. Dneska to máme naopak, ale to ničemu nevadí,“ dodává.

S výukou mu pomáhá Jarka Kremlová, která začala tančit až v důchodu. „Člověk si má v důchodu plnit své sny, tak já jsem se připojila k tanečnímu souboru Širák, pak jsem začala pomáhat i s učením. Je to úžasné, protože ta energie, kterou do toho dáte, se tady vrací,“ vypráví.

Nábor do kroužku country tanců se koná vždy se začátkem školního roku. A Jarka Kremlová dodává, že dříve narození se toho rozhodně nemusí bát. „Je v tom hezká energie, člověk přijde mezi lidi, hýbe se při příjemné muzice a není to až tak těžké, nemusí dělat žádné artistické výkony,“ doplňuje.

Související