Děti z mateřské školy si v Prachaticích chodí hrát se seniory do domova

23. leden 2019 10:58

Seniorům v Prachaticích v Domově Matky Vojtěchy pomáhají děti z mateřské školy Montessori. Právě malé děti se s klienty domova, kteří většinou trpí různými stupně demence, domluví někdy snáz než dospělé ošetřovatelky a ošetřovatelé.

„Já jsem lepil s dětmi sněhuláka. Byl velký, vejde se do okna,“ popisuje Stanislav Dvořák, jeden ze seniorů, který si pravidelně s dětmi hraje.

Smysl v tom vidí ředitel Robert Huneš. „Malé děti mají nějaké své vidění světa a člověk, který trpí třeba Alzheimerovou nemocí, má to vnímání někdy podobně jednoduché. Když se tyto dva světy potkají, bez ohledu na to, že jednomu je pět let a druhému třeba 85, tak si skutečně mnohdy rozumí lépe než s čiperným zdravým dospělým člověkem,“ vysvětluje.

Stařecká demence bere vzpomínky i dovednosti. Člověk třeba zapomene, jak se používá vysavač

Seniorka

Zdravá paměť seniora vypadá, jakoby si každý den psal deník. Přesně ví, kdy se narodil, kam chodil do školy, kdo byli jeho rodiče, kdy se oženil, jaké má děti, jakou profesi a co v ní zažil. Informace má seřazené v časové souslednosti, přehledně, jako deníky v knihovně.

Mateřská škola spolupracuje s domovem třetím rokem. „Zpočátku jsme samozřejmě měli nějaké vnitřní obavy, protože to bylo neznámé prostředí, ale rychle se rozplynuly. Právě díky dětem, které jsou bezprostřední, jsme se obav zbavili,“ říká učitelka Iva Zíková.

Za pěkného počasí chodí děti z mateřské školy Montessori s prachatickými seniory z Domova Matky Vojtěchy také pracovat na zahrádku.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související