V Dačicích otevřeli denní stacionář pro seniory. Je to první taková služba v okrese

17. leden 2019 16:03

Jindřichohradecko má první denní stacionář pro seniory. Otevřeli ho v Dačicích. Jeho služby jsou určené rodinám, které nechtějí příbuzného přestěhovat do domova, ale zároveň s ním nemohou zůstávat celý den doma.

Zpěv, vaření i rukodělné práce. Senioři v domově v Dačicích si můžou každý všední den vybrat některou z aktivit. Pravidelně se jich účastní Miroslava Dvořáková. „Já chodím pořád, protože co bych seděla doma,“ říká.

Takzvanou aktivizaci nabídnou pracovníci domova i seniorům v denním stacionáři. „Před přijetím děláme sociální setření, kdy s klientem vyplňujeme dotazník o tom, jaké měl zájmy, co zvládne sám a podobně. Na základě toho vypracujeme individuální plán, kde se zaměřujeme na to, co je potřeba zlepšit, nebo na to, co je pro uživatele příjemné a co rád dělá,“ vysvětluje odborná sestra Petra Jakubcová.

Klienti si můžou vybrat ze společných aktivit i pracovat se sestrami individuálně, třeba zlepšovat paměť při luštění křížovek. „Tím, že nacvičujeme i denní činnosti, jako je hygiena nebo přijímání potravy, se ti lidé zlepší a mohou činnosti vykonávat sami a nemusí u nich asistovat personál,“ dodává Petra Jakubcová.

Když senior nechá puštěný plyn a z obchodu přinese jen zbytečnosti, je načase začít o něj pečovat

Stařecká demence, seniorka, kalendář, zmatená, deprese, osamělost. Ilustrační foto

Že musíme, anebo měli bychom, pomáhat starším a nemocným lidem, je jasné. Otázkou ale je, jestli víme jak. A také, kdo pomůže nám. V magazínu Zdravíčko jsme tedy připravili cyklus na toto téma.

Denní stacionář v Dačicích nabízí péči, včetně stravování, deseti klientům každý všední den, vždy od 7 do 17 hodin. Můžou to být muži i ženy ve věku nad 55 let a stacionář můžou navštěvovat podle potřeby, třeba jenom jednou týdně na několik hodin.

I senioři, kteří nechtějí svůj čas trávit ve velké skupině, si ve stacionáři přijdou na své. „Můžou se třeba dívat na televizi, jít na procházku s personálem, máme tu krásný park, mohou odpočívat, máme tu k tomu dvě lůžka,“ vyjmenovává vedoucí domova Stanislava Šenkyplová.

Denní stacionář v Dačicích je první na Jindřichohradecku. Místo v něm přednostně dostanou lidé s bydlištěm v Jihočeském kraji. Díky blízkosti Vysočiny se ale podle Stanislavy Šenkyplové můžou hlásit i klienti ze sousedního regionu.

Spustit audio

Související