Bydlelo jich na pokoji i šest, teď se senioři z Budíškovic přestěhovali za větším komfortem

20. září 2018 07:27

Bývalé dětské oddělení nemocnice v Dačicích se proměnilo na domov seniorů. Ve středu se tam nastěhovali lidé z domova v Budíškovicích. Neútulné pokoje bývalého zámku vyměnili za maximálně dvoulůžkové s vlastní koupelnou.

„Já se těším, protože to bude nové a hezké a budu mít záchod a sprchu v bytě. Tady jsem musela chodit přes chodbu, tam to budu mít všechno pohromadě,“ komentovala seniorka Miroslava Dvořáková.

Stěhování z budíškovického zámku, ve kterém dosud domov sídlil, začalo ráno a zaměstnanci pro něj měli vymyšlený systém. „Každý klient má označené svoje věci, na krabicích je napsáno jméno, číslo pokoje a dokonce i barva podlaží, takže všechno máme promyšlené a snad to dopadne dobře,“ popsala vedoucí domova Stanislava Šenkypová.

Se stěhováním veškerého vybavení pomáhali i dobrovolníci. „Jsem tady asi desátý den a mezi Budíškovicemi a Dačicemi jsem se s různým materiálem otočil už asi pětatřicetkrát. Vozíme, co je potřeba, židle, stolky, skříně, nádobí. Dnes je akce, kdy se stěhují klienti, takže já se budu snažit mezitím tam přijet s jejich postelemi, aby spali už na svém,“ řekl Jiří Poláček.

Převoz klientů z Budíškovic do Dačic byl řízený podle přesného seznamu. „Až přijedete do Dačic, tak si vás vyzvednou sestřičky, ničeho se nebojte,“ uklidňovala seniory sestra Dana Volejníková.

Nový domov v Dačicích přinese hlavně vyšší kvalitu bydlení. Zatímco v Budíškovicích bydleli senioři v pokojích i po šesti a toalety nebo sprchy měli společné na chodbě, v Dačicích budou žít v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích, které mají vlastní sociální zázemí.

Domov v Dačicích už bude určený jenom pro seniory z jižních Čech, hlavně z regionu Dačicka.

Spustit audio

Související