Z domova v Olešné vystěhovali seniory, policie řeší údajné týrání

18. leden 2018

Nedostatek odborného personálu, špatná péče a podivné zacházení s klienty. O těchto pochybeních se v posledních dnech mluví v souvislosti s Domovem pro seniory Domicil v Olešné na Písecku.

Na sklonku roku z něj pracovníci jihočeského krajského úřadu vystěhovali desítky nemohoucích klientů. Případem se teď kvůli podezření z týrání začala zabývat policie.

Domov pro seniory na návsi malé obce Olešná je několikapatrová zděná a dřevěná budova. I když tu na dveřích visí cedule Oddělení se zvláštním režimem mimo provoz, tak dům není úplně opuštěný. Zůstali v něm starší lidé, kteří se o sebe nedovedou postarat sami. Dveře jsou však zamčené.

Reportérovi Českého rozhlasu se podařilo zastihnout majitele zařízení Josefa Králíčka. Ten mluvil jen stručně a jakákoli pochybení odmítá. „Já jsem pracoval přes třicet let ve velkých německých nemocnicích. Já vím, co to je léčit lidi a zachraňovat lidi. Jestliže byla dána přednost názoru paní doktorky, která nedávno zahájila činnost, tak je to pro mě smutné a urážející,“ řekl.

Narážel na ošetřující lékařku Barboru Kolářovou, která na celou věc upozornila policii. Teď se ale k situaci odmítá vyjádřit.

Podle starostky obce Miloslavy Brožkové v domově chyběli kvalifikovaní pracovníci. „Zanedbání péče, to tedy rozhodně nemůžu potvrdit, ale nebyl dostatek zdravotního personálu, který by se mohl o ty lidi starat, píchat injekce tak, jak se má, podávat léky,“ komentovala.

Za asistence policie desítky nemohoucích klientů vystěhovali sociální pracovníci Jihočeského kraje. Někteří lidé skončili například v písecké nemocnici, jiní v nedalekém Domově pro seniory v Bechyni. „To všechno bylo po konzultaci s těmito zařízeními. Vždycky šlo o malý počet klientů a byli rozmístěni po celém kraji, samozřejmě také po konzultaci s opatrovníky,“ dodala hejtmanka Ivana Stráská.

Zacházení s klienty v domově v Olešné teď vyšetřují kriminalisté. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání svěřené osoby. Ta kauza je náročná, protože jde o několik desítek osob,“ uvedla mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová.

Majitel Domicilu Josef Králíček považuje zásah sociálních pracovníků za nepatřičný a zvažuje podání žaloby.

autor: mvo
Spustit audio