Josef Zíma a Yvetta Simonová navštívili seniory. Vrcholí tak projekt Ježíškova vnoučata

19. prosinec 2017

Předvánoční program přivezl Český rozhlas v rámci vrcholícího projektu Ježíškova vnoučata jihočeským seniorům. Z domova v Českých Budějovicích odvysílal část Písniček pro radost s Josefem Zímou jako hostem, lidé ve Vodňanech se setkali s Yvettou Simonovou.

Ježíškova vnoučata se stala symbolem letošních Vánoc. Projekt, jehož cílem je splnit přání seniorů v domovech, kteří často už nedostávají vůbec žádné dárky, se setkal s nebývalým ohlasem. Lidé kupovali různé drobnosti, ale také dokázali splnit zdánlivě nesplnitelné.

I klienti Domova pro seniory Máj se dočkali mnoha darů. Například paní Helena si přála návštěvu kosmetičky a už ji má slíbenou, pan František dostal dokonce víc, než chtěl. „Přál jsem si košili, kterou budou mít olympionici v Koreji. Opravdu mi přišla a k tomu olympijská čepice a ponožky,“ řekl.

Český rozhlas České Budějovice pak ze společenské místnosti domova odvysílal živě část pořadu Písničky pro radost. Hostem byl zpěvák Josef Zíma, který společně s moderátorem Martinem Hlaváčkem četl gratulace.

Vzpomínal také na Vánoce ze svých klukovských let. „Na Vánoce jsem se těšil jako každé malé dítě. Musel jsem vždycky překonat tu večeři a oči už jsem měl přilepené pod stromečkem na těch dárcích, nemohl jsem si dočkat,“ vyprávěl Josef Zíma.

V rámci projektu Ježíškova vnoučata vysílal Český rozhlas České Budějovice z Domova pro seniory Máj v Českých Budějovicích živě část pořadu Písničky pro radost. Hostem byl zpěvák Josef Zíma, moderoval Martin Hlaváček

Také dodnes nezapomíná na jihočeskou kuchyni své maminky. „V rybí polévce musela stát lžíce, měli jsme kapra na černo a samozřejmě řízky. Hlavně je pro mě ale nezapomenutelný jihočeský kuba. Dodnes to jídlo miluji. Když jsem se oženil, přinesl jsem tchánovi na ochutnání a pak už jsem mu musel nosit každý rok celý plech,“ prozradil.

V Domově pro seniory Máj patří Vánoce mezi zásadní události roku. „Advent začínáme výzdobou celého domova, abychom zažívali tu atmosféru celý měsíc. Potom připravujeme kulturní program, oblíbená jsou vystoupení dětí ze základních a mateřských škol, účastníme se akce Česko zpívá koledy, jezdíme na náměstí Přemysla Otakara II. na vánoční trhy a na Štědrý den máme společnou večeři s klasickým menu,“ popsal ředitel Pavel Janda.

Ve Vodňanech se splnila úplně všechna přání

Druhý předvánoční program přivezla Ježíškova vnoučata do Centra sociální pomoci Vodňany. Na besedu přijela zpěvačka Yvetta Simonová, moderoval Petr Kronika.

Ředitelka Daniela Davidová potvrdila, že i ve Vodňanech se splnila řada přání. „Začali jsme panenkou, pak jsme dostali roční předplatné časopisů, rádio, vibrační masážní podložku, masážní křeslo, čtyři televize i elektrický invalidní vozík. Splnila se úplně všechna přání,“ řekla. Projekt Českého rozhlasu podle ní dokázal otevřít v lidech úctu k člověku.

V rámci projektu Ježíškova vnoučata uspořádal Český rozhlas České Budějovice z Centru sociální pomoci Vodňany besedu s Yvettou Simonovou. Moderoval Petr Kronika

Yvetta Simonová ve Vodňanech zazpívala a také vzpomínala na Vánoce. „My jsme je měli vždycky krásné díky mamince. Bylo to něco posvátného, co už se dneska vůbec nevidí,“ řekla.

Nejkrásnější dárek dostala, když jí bylo devět let. „Byl to klavír a vůbec jsem netušila, že ho dostanu. Jeden pokoj byl zavřený a tam byl ten klavír, to byl nejnádhernější dárek. Jinak jsem dostávala vždycky nějakou knížku a také jsem byla šťastná, když jsem dostala noty,“ dodala.

V rámci projektu Ježíškova vnoučata uspořádal Český rozhlas České Budějovice z Centru sociální pomoci Vodňany besedu s Yvettou Simonovou. Moderoval Petr Kronika
Spustit audio