V 62 letech se začal učit čínsky. Zájem o studium cizích jazyků roste i mezi seniory

23. září 2018 08:20

Naučit se cizí jazyk je možné v každém věku. Důkazem může být českobudějovický spisovatel Jiří Macoun, který začal po šedesátce. V jeho případě není důležitý věk, ale nadšení, se kterým se do studia vrhnul. Jak ukazují zkušenosti některých jazykových škol, zájem o studium roste také mezi seniory.

Jiří Macoun se učí čínsky. Trénovat chodí na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, kde oslovuje čínské turisty, a také do jedné z čínských restaurací.

Na kurzy čínštiny ho upozornila manželka loni na podzim. „První dojem byl strašlivý. Ten jazyk je tak odlišný od toho, na co jsme zvyklí v Evropě, že jsem si říkal, že to se nedá naučit a že do toho jdu,“ vzpomíná s úsměvem.

„No, a manželka dodnes lituje, protože od té doby studuji čínštinu ráno, odpoledne, večer. Přestože je mi 62 let, úspěch se dostavil, na náměstí se už s čínskými turisty domluvím,“ dodává.

Na výuku asijských jazyků se specializuje škola AKAI Kiku, kterou založila Kateřina Dědková. „Nabízíme i hodně kulturních akcí nebo jednorázové kurzy pro firmy, kde je to spíš takový vhled do japonské nebo čínské kultury třeba před nějakou pracovní cestou,“ říká.

Myslíte si, že koule a kalhoty jsou česká slova? Omyl. Odjakživa si bereme výrazy z cizích jazyků

Marie Janečková, specialistka na historickou češtinu Jihočeská univerzita

Jazyk je základním nositelem kultury národa. Říká se, že ztratí-li se jazyk, národ jako takový zanikne, nebo splyne s jiným. Jak cenné bohatství ve své řeči máme, si uvědomovali nejen kdysi obrozenci, ale také před nedávnem členové organizace UNESCO, kteří na 21. únor vyhlásili Mezinárodní den mateřského jazyka.

Mezi studenty v jazykových školách převažují lidé v produktivním věku. Ředitelka školy ASLAN Jana Pavienská ale má také kurzy pro seniory a pro předškolní děti. „Já se domnívám, že si v raném věku mozek na tu strukturu jazyka zvykne a pak, i kdyby se k němu vracel později, už mu nepřijde natolik cizí,“ komentuje.

Myslí si, že hodně seniorů se učí cizí jazyky proto, aby se domluvili. „Také tam vznikají naprosto bezvadné party lidí, kteří se přátelí, a také věřím tomu, že si chtějí aktivně procvičovat mozek,“ doplňuje.

Školní rok na většině jazykových škol v Českých Budějovicích začal v polovině září, výjimkou je státní jazyková škola, kde jsou kurzy už od 3. září.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související