Zpíváte falešně? Vždy to má nějakou příčinu, kterou můžeme odstranit, říká hlasová terapeutka

23. leden 2019

Narodila se v Českých Budějovicích jako dcera dudáka a šéfky folklórního souboru. Není tedy divu, že ji hudba a zpěv provázejí celým životem. Martina Stecherová se prosadila jako operní pěvkyně, nyní se věnuje práci s hlasem.

Je hlasovou terapeutkou a koučkou. „Hlas o nás vypovídá úplně všechno. Jací jsme, co zrovna prožíváme, jaké jsou v nás emoce. Hlasový terapeut může člověku pomoci skrz hlas rozklíčovat, co se právě děje,“ vysvětluje.

Druhou oblastí její práce je takzvané falešné zpívání. „Říkám takzvané, protože falešné zpívání opravdu neexistuje. Všichni můžeme a umíme zpívat, a když někdo zpívá takzvaně falešně, tak to má nějakou příčinu. Pokud se příčina odhalí, falešné zpívání odstraníme a začne zpívat čistě,“ zdůrazňuje.

Psychický blok už i z raného věku

V současné době Martina Stecherová dokončuje elektronickou knihu, v níž se zabývá sedmi nejčastějšími příčinami falešnosti v hlase. „Za svoji kariéru hlasové terapeutky jsem zjistila, že jednou z nejhlavnějších příčin je nějaký psychický blok, který se stal právě v oblasti hlasu. Jsem přesvědčená o tom, že se blok může vytvořit už u miminka,“ říká.

Důležité je podle ní příčinu falešného zpívání odkrýt. „To, že o ní víme, pomůže a potom už pracujeme na samotném zpěvu, až se člověk dopracuje k tomu, že zpívá čistě, slyší to a hlavně si připustí, že dokáže zpívat čistě. Pokud totiž někdo žije v přesvědčení, že zpívá falešně, má to velký vliv,“ dodává.

Školní zážitky mohou založit půdu pro úzkosti a deprese a ovlivnit nás na zbytek života

šikana, škola, spolužáci, smutek

Začala škola. Prvňáčci se do ní vesměs těšili, nadšení ale z některých dříve nebo později vyprchá. A po letech možná nebudou vzpomínat na školní léta pouze v dobrém.

Její hlasové terapeutické hodiny využívají různí lidé. „Přicházejí ti, kteří chtějí pochopit něco o sobě, a skrz ten hlas se toho dozví hodně. My můžeme tvrdit a mluvit cokoliv, ale ten hlas takzvaně neokecáme. Můžeme říkat, že se máme skvěle, ale potom když se začne zpívat, tak z toho hlasu vyjde něco úplně jiného,“ popisuje Martina Stecherová.

Další skupinu jejích klientů tvoří lidé, kteří chtějí zpívat, ale protože jsou blokováni právě falešným zpíváním, tak nemohou. Věnuje se ale třeba i pěvecké technice a tomu, jak se při zpěvu chovat a tvářit.

Martina Stecherová založila vlastní blog jazpivam.cz, kde píše o zpěvu, hlase, svých zkušenostech zpěvačky i hlasové terapeutky. Zájemci ji také najdou na Facebooku, její profil má název Kouzlení s hlasem.

Spustit audio

Související