Všechny naše nemoci pramení z psychiky, říká terapeutka Monika Hasalová

9. září 2016

Zcela změnit svůj život dokázala Monika Hasalová z Českých Budějovic, která nyní působí jako terapeutka a pomáhá dalším lidem. „Příčinou byly různé události v mém životě. Uvědomila jsem si, že možná skrze události dostávám nějakou navigaci, že věci mají být jinak, že je třeba nahlížet na věci jinak,“ říká.

Nejzásadnější událostí byla smrt jejího manžela před čtyřmi lety. „To dostanete do života velikou změnu, zůstáváte v danou chvíli úplně sama. Navíc v mém případě byl už dospělý syn odstěhovaný, takže vzniká veliký prostor. A ten může být vyplněný buď bolestí, nebo také mnoha otázkami,“ komentuje.

Pro Moniku Hasalovou bylo podle jejích slov důležité, že si začala klást otázky. Ne však otázky typu proč se to stalo zrovna mně, ale co mi to má dát, co mi to má říct, co mi to přináší. Rozhodla se, že každá zkušenost je obrovským potenciálem.

Tento postoj zastává nyní i jako terapeutka. Zároveň je přesvědčená, že všechny naše nemoci jsou psychosomatické. „Psychika je stav naší mysli, který rozhoduje o tom, jak se budou věci dařit,“ zdůrazňuje.

Zpíváte falešně? Vždy to má nějakou příčinu, kterou můžeme odstranit, říká hlasová terapeutka

Zpěv, zpívání, pěvecký sbor, děti

Narodila se v Českých Budějovicích jako dcera dudáka a šéfky folklórního souboru. Není tedy divu, že ji hudba a zpěv provázejí celým životem. Martina Stecherová se prosadila jako operní pěvkyně, nyní se věnuje práci s hlasem.

Monika Hasalová mimo jiné přednáší v Českých Budějovicích a chystá řadu projektů. Brzy začne její Univerzita vědomého života. „Je to univerzita ve smyslu univerzální, ve smyslu toho, že věci v nějakém principu opravdu fungují. Abychom se uměli ve svém životě zorientovat, abychom nemuseli opakovat věci, které jsou vidět třeba u naší maminky, a měli odvahu žít život autenticky za sebe, to není jednoduché,“ vysvětluje.

Změna podle ní vyžaduje velkou odvahu. „Mnohé životní situace nás k té odvaze nabádají, v mém případě to byla ztráta manžela, ale může to být jakákoli jiná ztráta. Přijdeme-li o něco, můžeme něco jiného získat. Je ale otázka, jak to udělat, a když najdeme odpovědi, tak i udělat ten první krok je náročné,“ říká,

Univerzita vědomého života je program na třináct měsíců, aby účastníci měli prostor na proměnu, který podle Moniky Hasalové potřebují. Absolvují tak šest víkendových pobytů. Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách vedomyzivot.com.

Spustit audio