Přírodu nedaleko Českých Budějovic začala využívat další lesní školka

25. listopad 2018 14:12

Pod střechou zůstanou, jenom když je venku opravdu ošklivě, jinak celý den tráví v přírodě. Přesně takový režim mají děti z nové lesní školky ve Srubci u Českých Budějovic.

V lese nebo na louce se například učí poznávat stromy nebo květiny kolem sebe. Vedoucí školky kladou velký důraz na takzvanou výuku prožitkem, při které si děti přirozeně osvojují základní principy fungování přírody a společnosti.

Každé ráno začíná rituálem. „Má za úkol spojit nás a děti dohromady, abychom se na sebe naladili, aby každý měl pocit, že sem patří a že tady má své kamarády, a během toho dne spolu potom lépe spolupracujeme,“ vysvětluje učitelka Marcela Smrčková.

Po rituálu následuje diskuze o týdenním tématu. „Momentálně je to odlet ptáků, takže zjišťujeme, co už děti o ptáčcích vědí, říkáme si nové informace a potom vyrážíme do lesa a tam si hrajeme,“ doplňuje učitelka.

Podle ředitelky lesní školky Žanety Tesařové nabízí okolí Srubce a Dobré Vody nepřeberné množství podnětů. „Můžeme se vydat všemi směry a děti si tu na vlastní kůži zažijí střídání ročních období a proměny přírody,“ popisuje.

O přírodě se učí přímo v přírodě. V Libníči začala fungovat škola v lese

Děti v lesní škole v Libníči na Českobudějovicku

Třídu jim nahrazuje prostředí u lesního rybníka a školní lavice pařezy. Od letošního roku nově funguje v Libníči na Českobudějovicku soukromá Svobodná škola Doma v lese.

Hlavní rozdíl oproti běžným školkám spatřuje v prožitcích, které dětem příroda umožňuje. „Děti si vyzkouší, jaké to je v létě se brodit potokem, vylézt strmý kopec, přelézt klády v lese. Myslím, že o to více to utužuje i kolektiv,“ říká.

Překazit výuku v přírodě může jenom špatné počasí, takže jsou učitelky vlastně tak trochu zároveň i meteoroložkami. „Zejména sledujeme vítr. Pokud předpověď hlásí silný vítr, máme zázemí v Budějovicích v Krajinské ulici, ale případně vyrážíme na nějakou zajímavou výstavu, do divadla a podobně,“ dodává Žaneta Tesařová.

Spolek Doma v lese provozující lesní školku už před sedmi lety založil podobné zařízení v Třísově na Českokrumlovsku. Od září pod ním také funguje lesní základní škola v Libníči.

Spustit audio

Související