Celkem 25 dětí může přijmout nová kontejnerová školka v Plavu

16. červen 2018 14:00

V Plavu na Českobudějovicku roste nová mateřská škola. Sloužit bude i dětem z okolních obcí, ve kterých podobné zařízení chybí. Pojme 25 dětí a její součástí bude kuchyň, venkovní hřiště nebo bylinková zahrádka.

„Musela bych hledat jinou školku, kde by bylo místo, a kdyby nás nevzali, tak soukromá školka, nebo babičky,“ odpovídá obyvatelka Plavu Soňa Matějková na otázku, co by dělala, kdyby v obci nebyla dostupná mateřská škola.

Do nové školky v září nastoupí i její dvouletá dcera. Podobná zařízení v blízkém okolí jsou přeplněná. „V Doudlebech by byla možnost, ale tam je také hodně dětí, ani v Budějovicích nejspíš nebude místo. Vím, že sem budou dávat děti i z ostatních obcí,“ dodává Soňa Matějková.

Její slova potvrzuje starostka Plavu Oldřiška Ribolová. „V současné době je takový převis v okolních obcích, že nejsou schopni nám přijímat děti do svých zařízení a je velký odliv rodičů s dětmi do jiných obcí, kde prostě mají možnost přijetí do mateřské školy,“ popisuje.

Mateřská škola roste v Plavu. Obec se z časových důvodů rozhodla pro takzvanou kontejnerovou stavbu

Z časových důvodů se obec rozhodla pro takzvanou kontejnerovou školku. Stavba začala v květnu a hotová bude nejpozději do konce letních prázdnin. „Bude mít kapacitu 25 dětí, vlastní kuchyň, bude vybavená moderním zařízením, didaktickými pomůckami a myslím, že bude odpovídat nejvyšším dnešním standardům,“ říká Oldřiška Ribolová.

Součástí areálu bude i rozsáhlé hřiště nebo venkovní zahrada. Stavba postupně roste na samém okraji Plavu směrem k Heřmani. „Je to velice pěkné místo, protože je to nejvyšší bod obce. Bylo vybráno také z důvodu, že je nad bývalou základní školou, ve které jsou dneska malometrážní byty pro seniory, a budou se tam přirozeně setkávat generace,“ doplňuje starostka.

Nová mateřská škola bude stát bezmála 17 miliónů korun. Větší část nákladů pokryje evropská dotace.

autor: mvo
Spustit audio

Související