Na Srubci se letos měla otevřít škola, stavba má ale zpoždění

27. březen 2018

V obci Srubec u Českých Budějovic žije přibližně 2600 obyvatel, přesto tu není základní škola. Ta se měla otevřít letos v září, ale už teď je jasné, že se stavba minimálně o půl roku zpozdí.

Do první třídy by mělo v září nastoupit 22 dětí ze Srubce. Dvojčata v předškolním věku má v mateřské škole například Alena Černochová. V současnosti neví, do jaké základní školy své děti přihlásí. „Řešila jsem to hodně. Dost lidí mi říká, že nedělám dobře, že by bylo možná i rozumné se fiktivně přestěhovat, ale mě se tenhle postup nelíbí,“ říká.

Podle Aleny Černochové přitom letošní ročník prvňáčků patří k těm méně početným. V příštích letech jich bude mnohem více. „Pokud máme problém teď, tak v dalších letech to bude ještě daleko horší,“ dodává.

Vedení Srubce začalo s přípravou stavby školy už v roce 2015. Ministerstvo školství loni přislíbilo dotaci ve výši 30 milionů.

Problém ale nedávno nastal při výběrovém řízení. „Prvního března jsme otevírali obálky, a to bylo nemilé překvapení. Obě firmy přesáhly mnohonásobně rozpočet, který byl stanoven projektantem,“ vysvětluje starostka Lenka Malá.

Podmínkou pro získání dotace bylo školu postavit do 1. září. Vedení Srubce proto jedná o prodloužení termínu.

Pomoc nabídla základní škola v nedalekých Ledenicích, kde by si mohli srubečtí jednu třídu pronajmout. „Teď čekáme na vyjádření ministerstva školství. Pokud bude souhlasit, tak bychom děti prostě vozili do Ledenic třeba do pololetí. Kdyby se nám pak podařilo naší školu postavit, tak bychom děti i s paní učitelkou přestěhovali zpátky,“ popisuje Lenka Malá.

Problém s nedostatkem míst řeší i některé školy v Českých Budějovicích, a to především kvůli takzvané zápisové turistice. „V minulosti už se bohužel stalo, že jsme nebyli schopni umístit úplně všechny děti v rámci daného spádového obvodu. Pak musel nastoupit ten pro mě osobně nepříliš příjemný model, a to model losu,“ vzpomíná náměstek primátora Petr Podhola.

V některých školách se ale přesto místa najdou. „Jmenoval bych například Základní školu Nová, která je centru města a která by určitě byla schopná tyto děti umístit,“ uvádí Petr Podhola.

O dalším postupu chce vedení Srubce rozhodnout v nejbližších týdnech.

autor: mvo
Spustit audio