V kraji vznikla první střední škola waldorfského typu, nastoupilo do ní 15 žáků

12. září 2018 07:30

České Budějovice se staly osmým místem v republice, kde funguje waldorfská střední škola. První jihočeské waldorfské lyceum dětem umožňuje absolvovat kompletní cyklus tohoto druhu vzdělávání od mateřské školy až po maturitu.

Jihočeský kraj o zřízení lycea rozhodl teprve letos na jaře, takže studenti musí zatím využívat náhradní prostory, které poskytla Základní škola Nová.

Mezi patnácti studenty prvního ročníku českobudějovického waldorfského lycea je například sedmnáctiletá Ria Slachová z Tábora, která dosud navštěvovala klasické gymnázium. „Já tu pedagogiku znám díky rodičům, kteří se tomu věnují dlouhodobě. Vybrala jsem si přestup, protože jsem nebyla na svojí škole spokojená. Přístup učitelů se mi pocitově nezdál vůbec správný, nepřistupovali k nám jako k jednotlivým osobnostem, ale jako k produktu, který má být co nejdokonalejší,“ vysvětluje.

Jižní Čechy mají první školu waldorfského typu

Naopak patnáctiletá Alžběta Čápová je absolventkou základní waldorfské školy. „Vyhovuje mi to v tom, že je to takové rodinné, jsme si blíž s profesory i spolužáky. Líbí se mi také to, že se jenom nedrtíme, ale děláme i něco rukama,“ říká.

Nové prostory waldorfského lycea se teprve připravují. „Bude to tu velmi velkorysé. Budeme mít nejenom základní čtyři třídy pro kmenové ročníky, ale i dostatek prostoru pro odbornou výuku, počítačovou učebnu, umělecké ateliéry,“ popisuje zástupkyně Kateřina Kozlová.

Ta o založení lycea usilovala několik let, teprve její čtvrtou žádost Jihočeský kraj schválil. Základní waldorfské školy fungují v Českých Budějovicích, Písku a Táboře. „Ten koncept je skutečně vystavěn od první třídy až po maturitu, tak byla taková snaha, aby vzniklo alespoň jedno střední waldorfské lyceum, kam by žáci mohli ze základních škol pokračovat,“ připomíná Kateřina Kozlová.

Ministerstvo zkomplikovalo vznik waldorfské školy v Ratibořských Horách, myslí si rodiče

První den v terezínské waldorfské škole

Celých pět měsíců trvalo, než ministerstvo školství vyřídilo žádost o vznik nové waldorfské školy v Ratibořských Horách na Táborsku. Úřad nakonec soukromé škole akreditaci udělil. Zahájení výuky 1. září ale není jisté. Začala hra o čas.

Českobudějovické waldorfské lyceum je nestátní, za školné rodiče zaplatí dva a půl tisíce korun měsíčně. Učitelé studenty hodnotí slovně. Oproti běžnému školství například kladou důraz na praktické dovednosti.

Žáci lycea během čtyřletého cyklu každoročně absolvují různá praktika. „Jdou do menších i větších podniků, aby zjistili, jak fungují, děláme ekologická praktika, ale také praktikum sociální, při kterém poznají, jak fungují školy a školky i zařízení pro postižené,“ doplňuje Kateřina Kozlová.

Do nových prostor na Senovážném náměstí by se žáci prvního jihočeského waldorfského lycea měli přesunout ještě do konce letošního roku.

Spustit audio

Související