Ministerstvo zkomplikovalo vznik waldorfské školy v Ratibořských Horách, myslí si rodiče

1. květen 2017

Celých pět měsíců trvalo, než ministerstvo školství vyřídilo žádost o vznik nové waldorfské školy v Ratibořských Horách na Táborsku. Úřad nakonec soukromé škole akreditaci udělil. Zahájení výuky 1. září ale není jisté. Začala hra o čas.

„Samozřejmě jsme měli radost, ale kdybychom tuhle zprávu obdrželi o měsíc dřív, tak ta situace mohla být úplně jiná. Kvůli tomu, že ministerstvo zdržovalo to rozhodnutí, jsme nestihli zápisy,“ upozorňuje jedna ze zakladatelek nové waldorfské školy Valerie Procházková z obecně prospěšné společnosti Janíček.

Škola podle ní kvůli průtahům s udělením akreditace přišla o polovinu budoucích prvňáčků. Řada rodičů totiž kvůli nejistotě nechala děti zapsat do jiné školy.

Ministerstvo školství má na posouzení žádosti 90 dnů. V případě waldorfské školy v Ratibořských horách byla tato lhůta o zhruba o 60 dnů překročena. Podle mluvčí ministerstva Jarmily Balážové k tomu ale byl důvod. „Ve spolupráci s obcemi nechalo ministerstvo vypracovat podrobný přehled sítě škol, aby se mohlo rozhodovat co nejodpovědněji. Tvorba materiálu samozřejmě vyžadovala určitý čas, což bylo v některých případech právě důvodem zdržení,“ uvedla.

Rodiče dětí, kteří mají o alternativní školu zájem, ale vysvětlení ministerstva neuspokojuje. Patří mezi ně i Jiří Blafka, jehož dcera Eliška v současnosti v Táboře navštěvuje waldorfskou školku. „Chceme, aby to navazovalo, abychom prostě najednou dceru nedali někam jinam, kam my nechceme. Je to pro nás zásadní a vůbec nerozumím tomu, co na tom ministerstvu řeší. Buď ti lidé vůbec nevědí, o co jde, nebo to záměrně bojkotují,“ komentoval.

Mluvčí ministerstva Jarmila Balážová ale s podobnou kritikou nesouhlasí. „My opravdu odmítáme ta nepravdivá tvrzení, že ministerstvo chce cíleně likvidovat soukromé školy. Na zapsání školy do rejstříku není automatický nárok, žádost musí být posouzena z řady aspektů, je to i otázka efektivního nakládání s veřejnými zdroji. Těch kritérií je opravdu více, ministerstvo k tomu přistupuje odpovědně,“ řekla.

Faktem ale zůstává, že čekání na ministerskou licenci řadu věcí zkomplikovalo. Dořešená tak stále není dohoda s obcí Ratibořské Hory, která vlastní budovu místní školy. Jednání o jejím využití pro alternativní výuku byla do doby, než ministerstvo rozhodne, přerušena.

Obecně prospěšná společnost Janíček teď podle Valerie Procházkové zároveň obnovuje i jednání s hygieniky, bez jejichž souhlasu nelze školu provozovat. „Doufáme, že se to stihnout dá, ale to, že ministerstvo odpověď velmi dlouho zdržovalo, vše zkomplikovalo,“ dodala.

Rodiny dětí zároveň musí počítat s variantou, že se otevření waldorfské školy v Ratibořských Horách nestihne. Otec šestileté Elišky Jiří Blafka je pro ten případ rozhodnut, že společně s dalšími rodiči zvolí pro své dítě cestu domácího vzdělávání. „Založíme asi nějaký klub, kde se budeme scházet s dalšími rodiči, ale přijde mi to takové jako v ilegalitě, že stát nám prostě neumožní svobodně se rozhodnout, kam dát svoje dítě,“ popsal.

Ministerstvo školství obdrželo celkem 46 žádostí o otevření nové soukromé základní školy. Souhlas zatím dostalo dvacet z nich. To, zda se prvního září podaří v Ratibořských Horách zahájit výuku v nové waldorfské škole, budeme nadále sledovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio