Strýčice mají jako první v Jihočeském kraji takzvanou svazkovou základní školu

31. říjen 2018 07:22

Za první republiky byla regionální pýchou tehdy nově vzniklého Československa, teď je Jubilejní základní škola svatováclavská ve Strýčicích na Českobudějovicku první svazkovou školou v Jihočeském kraji.

Po více než osmdesáti letech existence se totiž škola dostala do problémů. Devět okolních vesnic založilo Svazek obcí Dehtář, který školu převzal a zachránil. Ta teď díky němu může pomýšlet na opravy a investice, které nutně potřebuje.

Škola se historicky nachází v takzvaném jazykovém ostrově, který dlouho obývali čeští Němci. „V době vrcholícího kulturního boje mezi místními Čechy a místními českými Němci bylo ve 20. letech rozhodnuto o výstavbě dominantní budovy, která měla přispět k podpoře kulturního, jazykového i školského života českého živlu v této oblasti,“ vysvětluje ředitel Tomáš Drs. Provoz školy od roku 1929 přerušila pouze druhá světová válka.

Ve Strýčicích žije zhruba 60 obyvatel. Obec, která školu ještě donedávna zřizovala, je zadlužená a neměla na ní peníze. „Nedokázala se postarat adekvátně o budovu, nemohla naplnit tento úkol, proto se starostové devíti spádových obcí rozhodli založit svazek obcí, školu od obce Strýčice odkoupit a postarat se o její další existenci,“ říká Tomáš Drs.

Nově vzniklý svazek obcí dostal jméno podle dominanty okolní krajiny, rybníku Dehtář. Kromě Strýčic do něj patří Sedlec, Němčice, Radošovice, Chvalovice, Záboří, Babice, Břehov a Hlavatce.

„Každá obec bude investovat do svého majetku a bude mít chuť se o tu školu dobře starat a zároveň motivovat obyvatele, aby umisťovali do školy potomky,“ připomíná ředitel.

V letošním roce škola získala evropskou dotaci na nové vybavení učeben. Ze všeho nejvíc teď ale potřebuje investovat do oprav budovy, při kterých je nutná větší finanční spoluúčast zřizovatele.

„Je potřeba nová střecha a vyměnit okna, která jsou ještě v původní prvorepublikové podobě. Dále je potřeba oprava fasády, nové rozvody, řešíme problém šaten v suterénu. Velkým úspěchem je, že máme zpracovaný projekt se stavebním povolením a můžeme žádat o dotace,“ dodává Tomáš Drs.

V celé republice existují tři svazkové školy. Ta strýčická je podle vedoucí krajského školského odboru Hany Šímové v jižních Čechách ojedinělým případem.

„To byla asi jediná možnost, kterou mohly obce v okolí Strýčic zvolit pro další fungování školy, protože ta škola se dostala do takové ekonomické pasti. Strýčice jako takové nikdy neměly svoje katastrální území a neměly tím pádem ani žádný přínos z rozpočtu, státní peníze, které by mohly používat na opravu školy,“ vysvětluje Hana Šímová.

V letošním roce má škola 163 žáků a kromě okolních obcí sem dojíždí i děti z Českých Budějovic.

Spustit audio

Související