Pro silničáře trvá zima pět měsíců. Sůl si musí objednat a navozit už v létě

2. červenec 2021

Celkem 6 150 kilometrů cest má na starosti Správa a údržba silnic Jihočeského kraje. Od dubna letošního roku jí šéfuje Andrea Jankovcová. Kromě silnic druhých a třetích tříd pečuje se svými zaměstnanci také o mosty, které zabírají 1 070 kilometrů.

„Silnice prvních tříd slouží pro dálkovou a mezinárodní dopravu. Silnice druhých tříd spojují okresní města a silnice třetích tříd propojují jednotlivé obce a napojují je na ostatní pozemní komunikace,“ vysvětluje rozdělení jihočeských silnic Andrea Jankovcová.

Podle jejích slov bývá pro silničáře náročná zima. „Pro nás začíná 1. listopadem a končí 31. březnem.  To ale neznamená, že když napadne sníh mimo toto období, že se nic nedělá,“ říká.

„Před zimou navíc musíme zkontrolovat techniku, doplnit posypový materiál, zkontrolovat jeho dávkování, proškolit obsluhující personál vozů. Už v létě se objednává a naváží sůl na nacházející sezónu,“ doplňuje. Na zimní údržbě se podle Andrey Jankovcové V Jihočeském kraji podílí 194 sypačů, 110 traktorových pluhů, 70 nakladačů a 16 sněhových fréz.

Celý rozhovor s Andreou Jankovcovou mimo jiné o tom, co se právě děje na jihočeských silnicích a co je v plánu v blízké budoucnosti, si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související