Křižovatka U Stopařky nevypadá na první pohled nebezpečně, přesto je vyhlášeným místem dopravních nehod

14. květen 2021

Auta, která jedou z Netolic do Husince a ze Strunkovic do Vitějovic, se setkají na křižovatce u Památníku vojsk pěti armád, tedy v místě lidově zvaném „U Stopařky.“

Možná ten pocit jako řidiči znáte. Jsou místa, která vám připadají naprosto přehledná a vůbec nevypadají nebezpečně. A přesto se tam každou chvíli stane nějaká dopravní nehoda. A pak jsou místa, kde si říkáte: „Tady opatrně, tady to bude nebezpečné.“ A kupodivu, ta se ve statistikách dopravní nehodovosti takřka nevyskytují.

Na jedno z těch záludných a přitom na první pohled relativně bezpečných míst, vás v reportáži zavede redaktor Zdeněk Zajíček. Sami se přesvědčíte, že jezdit tudy se zvýšenou opatrností se rozhodně vyplatí.

Zrádný horizont

Na první pohled nevypadá křižovatka u Vitějovic na Prachaticku nijak zvlášť nebezpečně, přesto je vyhlášeným místem dopravních nehod.

„Osobně si myslím, že tahle křižovatka zvaná U Stopařky je nebezpečná hlavně svojí přehledností a rozlehlostí. Ta přehlednost totiž vede k tomu, přestože tam byla v minulosti nainstalovaná značka Stůj, dej přednost v jízdě, že spousta řidičů v té situaci přednost nedá,“ krajský koordinátor BESIP Václav Kovář.

To víceméně potvrzují i zkušenosti lidí za volantem, například Zdeňka Schwagera, řidiče a místostarosty Vitějovic. „Pokud jedu z hlavní silnice od Netolic, dávám si pozor na řidiče, kteří jedou zprava od Strunkovic. Čas od času se vyskytne hlavně mladší řidič, který nedá přednost, a malér je na světě,“ popisuje.

Čtěte také

Z opačného směru je podle něj zase nebezpečný blízký horizont. Zpoza něj se totiž auta vynořují prakticky nečekaně a jedou směrem od Husince velmi často vysokou rychlostí, Řidiči přijíždějící na křižovatku od Vitějovic tak mnohdy nestačí zareagovat a vjedou do křižovatky v domnění, že když se zprvu rozhlédli a nikoho neviděli, je ve směru od Husince bezpečno. Ale opak je velmi často pravdou.

Kamenem úrazu je tedy na jedné straně risk a snaha stihnout projet křižovatku z vedlejší silnice, na straně druhé skutečně nečekaně blízký horizont.

...na nehodách v těchto místech se nejvíce ze všech podíleli řidiči senioři a začátečníci. Obě skupiny patří k těm nejrizikovějším na silnicích.
Václav Kovář, jihočeský krajský koordinátor BESIP

Zastavme se s Václavem Kovářem ještě nad nehodovou mapou centra dopravního výzkumu. Ten totiž dokládá fakt, že na nehodách v těchto místech se nejvíce ze všech podíleli řidiči senioři, tedy nejčastěji ve věku mezi šedesáti a sedmdesáti roky, a na straně druhé začátečníci kolem dvacátého roku věku. Podle dlouhodobých statistik stojí za největším počtem nehod vůbec právě tyto dvě věkové skupiny.

U vitějovické křižovatky jsou ovšem ohroženi nejen řidiči, ale také chodci. I to je důvod, proč se bude křižovatka přestavovat. Ještě v letošním roce by tady totiž měl vzniknout kruhový objezd.

Spustit audio

Související