Přísnější pravidla pro sdílené koloběžky v Budějovicích. Už smí parkovat jen na vyznačených místech

7. červen 2024 15:08

Bezmála tři roky fungovaly takřka bez omezení, teď se pravidla pro jejich užívání zpřísňují. Sdílené koloběžky smí v Českých Budějovicích nově parkovat pouze na vyznačených místech, kterých je přibližně 200. Radnice tak reaguje na dlouhodobé problémy spojené s těmito dopravními prostředky a připravila novou smlouvu, která definuje jasné podmínky. Někteří provozovatelé služby k ní ale mají výhrady. 

„Já jsem tu službu nikdy v životě nepoužil, ale nijak zvlášť mě to neruší. Využívám sdílená kola, a pokud koloběžky budou fungovat stejným způsobem, tak mi to nevadí,“ komentuje obyvatel Českých Budějovic Michal Med na náměstí Přemysla Otakara II. novou výseč u kolostavu určenou pro parkování elektrokoloběžek.

Opačný názor na službu má například Michal Postl, který bydlí nedaleko centra města. „Já jsem to využil asi třikrát v životě, v ten moment se mi to hodilo, ale vizuálně mě to ruší. Připadá mi to jako bordel na ulici. Je určitě lepší, že jsou určené zóny k parkování, ale přece jen jsme na náměstí a koukat tu na koloběžky mi připadá zbytečné,“ popisuje.

Otázku, jak zabránit problémům spojeným s užíváním elektrokoloběžek, řešilo už předchozí vedení Českých Budějovic. Stejně jako jinde v republice, magistrát ale často narážel na chybějící legislativní rámec.

Přesto podle náměstka primátorky Michala Šebka z ODS radnice určité možnosti má. „Je třeba si uvědomit, že někdo podniká na území v majetku někoho jiného. A když se vychází z tohoto principu, tak magistráty nějaké páky mají,“ říká.

Město České Budějovice připravilo novou smlouvu a předpokládá, že na ní provozovatelé služby přistoupí. Pokud budou uživatelé pravidla porušovat příliš, radnice bude postupně rušit vymezené plochy pro odstavení elektrokoloběžek. „A naprosto přesně jsme řekli, že první místa zrušená místa nebudou někde na Máji u lesa, ale v centru města. Ve chvíli, kdy jim začneme brát místa, přestane to být populární. I tohle je apel na uživatele,“ dodává Michal Šebek.

Čtěte také

Jeden z provozovatelů, firma Lime, má ale k novým pravidlům výhrady. Systém podle ní fungoval výborně na základě společného memoranda uzavřeného s městem už dříve. Generální ředitel společnosti Lime pro Česko a Maďarsko Václav Petr to uvedl v písemném vyjádření.

„České Budějovice měly dlouhodobě nejméně špatně zaparkovaných strojů v Česku. Nový návrh smlouvy snížil počet míst pro sdílené koloběžky Lime na polovinu. A menší počet parkovacích míst znamená menší využívanost. Meziročně kvůli sníženému počtu míst kleslo využívání služby o třicet procent,“ píše Václav Petr.

Naopak druhý provozovatel, firma Bolt, podle mluvčího Jana Huka novou smlouvu vítá. „Všechny body splňujeme již nyní. Za podobné iniciativy jsme ostatně rádi a naší snahou je, aby technologie Boltu přispívaly k větší bezpečnosti v rámci mikromobility,“ uvádí.

Na důslednější kontroly uživatelů sdílených elektrokoloběžek v Českých Budějovicích se chce zaměřit také městská policie.

Spustit audio

Související