Sdílené elektrokoloběžky už jsou v Budějovicích nepřehlédnutelné. Lidem ale často překáží

19. červenec 2022 08:22

Ohrožení chodců i cyklistů a hlavně nesprávné parkování. Tyto problémy podle některých obyvatel Českých Budějovic přináší provoz sdílených elektrokoloběžek. Ve městě se poprvé objevily před rokem. Radnice je pak ale nechala odstranit, aby si s provozovateli ujasnila pravidla jejich používání. Od letošního jara jsou znovu v provozu a za určité riziko je považují i dopravní experti.

„Koloběžky se pohybují náhodně, leží na zemi a překážejí lidem. Když má někdo omezené možnosti pohybu nebo špatně vidí, je to velká překážka,“ popisuje Kristýna Nohejlová, která bydlí v širším centru města.

Službu sdílených elektrokoloběžek nevyužívá, na rozdíl od Jana Petra. Ten má i svou vlastní. Sám ale přiznává, že je s elektrokoloběžkami spojeno několik problémů. „Z pohledu dlouhodobého uživatele mi vadí i to, v jakém právním vakuu se veškerá tahle problematika nachází,“ říká.

Vedení města je s provozovateli, tedy s firmami Bolt a Li-Me, v pravidelném kontaktu a k dosavadnímu provozu má hned několik výhrad. Za největší problém považuje parkování sdílených elektrokoloběžek.

Čtěte také

Podle náměstka primátora Iva Moravce by se to dalo řešit pomocí přihlašovacího softwaru. Společnost Bolt už tímto způsobem například kontroluje požití alkoholu před jízdou. „Když si zákazník půjčuje elektrokoloběžku v určitý čas, software zkoumá jeho kognitivní schopnosti. Na základně toho s koloběžkou odjede, nebo neodjede,“ vysvětluje.

Policisté v krajském městě od letošního jara řeší několik nehod spojených především s nebezpečnou jízdou na těchto zařízeních. Tomu se snaží zabránit kurzy, které pořádá Ústřední automotoklub. Lekce mají teoretickou i praktickou část.

Podle lektora Františka Špaleho mají sdílené koloběžky v kategorii těchto vozidel prakticky nejnižší stabilitu. „Nejvíce nebezpečné koloběžky jsou ty s nejmenšími kolečky,“ připomíná. Kurzy mohou lidé navštívit v areálu ÚAMK u Budvaru. Informace o tom, jak se na ně přihlásit, nabízí webové stránky Ústředního automotoklubu.

Spustit audio

Související